Класическата опера Аида ще се играе днес на варненска сцена

...
Класическата опера Аида ще се играе днес на варненска сцена
Коментари Харесай

Шедьовъра на Верди - Аида, гледаме днес във Варна

Класическата опера " Аида " ще се играе през днешния ден на варненска сцена

В ролята на самата Аида довечера, от 19 часа, в Държавна опера - Варна, ще гледаме Димитринка Райчева. В ролята на Царя на Египет - Делян Славов, а до тях на сцената ще бъдат още Даниела Дякова, Валерий Георгиев, Евгений Станимиров, Венцеслав Анастасов, Христо Ганевски, Галина Великова. Операта ще дирижира Борислав Иванов, а неин режисьор е Кузман Попов. Художник - Лора Маринова, диригент на хора - Цветан Крумов, хореография - Калина Богоева.

Още от премиерата си в Кайро на 24 декември 1871 година " Аида " пожънва голям триумф. Сюжетът на операта е разграничен на 4 дейности и се развива в Древен Египет - единият от четиримата либретисти на " Аида ", Едуард Мариет, е френски историк – египтолог, подготвил сюжета по легенда, разшифрована от папирус. Вторият, Камий дю Локл, написва оперния текст в прозаичност. Третият, Антонио Гисланцони –журналист, стихотворец и артист – написва италианското либрето в стихове. Четвъртият е самият Верди.

Композиторът не е участвал на египетската премиера, само че не е бил удовлетворен от това по какъв начин протича тя, тъй като не е била отворена за елементарна аудитория, а единствено определени за персони и критици. Затова провежда втора премиера през февруари 1872 година в Миланската канара, с която се ангажира напълно и с всеки подробност, с цел да бъде тъкмо както си показва той.

Днес " Аида " се смята за една от най-великите мостри на оперното изкуство и всеки театър е събитие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР