Кланиците у нас прибягват до всевъзможни трикове, с които да

...
Кланиците у нас прибягват до всевъзможни трикове, с които да
Коментари Харесай

Шашми: В кланици трият червения печат на агнешкото и слагат син

Кланиците у нас прибягват до всевъзможни трикове, с които да заблудят българския консуматор и да ударят доста тежко българския производител. Това разяснява пред БТВ Симеон Караколев, съпредседател на Националната асоциацията на козевъдите и овцевъдите в България, откакто във вторник от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) беше затворено дружество в Кърджалийско поради 32 тона месо от Северна Македония. Причината  - при инспекция са открити заблуждаващи практики за произхода на месото, което се осъществя от предприятието.
Според Караколев е занижен контролът за импорт на агнешко от Македония. Месо от Македония се показва като българско, тъй като е разфасовано в българска касапница, сподели Караколев. Българското месо идва от животновъди, спазващи европейските регулации, твърди той. От фермите агнешкото излизало на цени от 10 лева
" Всичко това, което видяхме, е удостоверение на нашите сигнали - македонско месо влиза в България, а след това става българско. Още през 2019 година алармирахме, че месото влиза с доста занижен надзор - безусловно с четири червени цапаници по трупчето ", изясни Караколев.
" Една добре проведена касапница изтърква алената мацаница и поставя незабавно синя върху нея. Така месото става българско. В една друга европейска страна случай като вчерашния щеше да докара до затваряне на кланицата, конфискуване на месото и жестоки санкции, след които никой повече няма да си намерения за сходни практики ", уточни той. Както към този момент беше разяснено българското месо има наследник щемпел, а вносното - червен.
" Клиент на кланицата в Кърджалийско са огромните търговски вериги. Те през вчерашния ден бяха призовани, в случай че са вземали месо от нея, то да бъде върнато. То е компрометирано, а те са взели участие в скица, заблуждаваща потребителите ", разяснява Караколев. Той уточни, че качественото българско месо е със пресен и прелестен тип и е отгледано от животновъди, спазващи европейски регулации.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР