Китовите акули - най-големите риби в света с ключова роля

...
Китовите акули - най-големите риби в света с ключова роля
Коментари Харесай

Учени откриха как да изчисляват възрастта на най-едрата риба в света

Китовите акули - най-големите риби в света с основна роля в екотуризма, имат своите секрети. Една от тях е какъв брой дълго живеят. Сега учени оповестяват, че са разкрили по какъв начин да пресмятат възрастта им, с помощта на тестванията на атомни бомби от времето на Студената война, съобщи Ройтерс.

Чрез премерване на равнищата на въглерод-14, естествено срещащ се радиоактивен детайл, който е и непряк артикул от нуклеарни детонации, откривателите са определили, че отличителните линии в хрущялните прешлени на акулите се образуват годишно, сходно на растежните пръстени на дърветата, предава Българска телеграфна агенция.

Учените са осведомени със съществуването на тези пръстени, както и че броят им се усилва с напредването на възрастта на акулите. Досега обаче оставаше неразбираемо дали те се появяват годишно или на всеки шест месеца.

За задачите на проучването експертите са сравнили

равнищата на въглерод-14 в хрущялните пръстени с данни за съмненията в световното наличие на радиоактивния детайл по време на нуклеарните тествания през 50-те и 60-те години на предишния век.

" Тези нараснали равнища на въглерод-14 първо насищат атмосферата, по-късно океаните и посредством хранителната верига попадат в животните, генерирайки натрупването им в структури като хрущялните прешлени на китовите акули ", изяснява Джойс Онг, началник на проучването от университета Рътгърс в Ню Джърси в обява в сп. " Frontiers in Marine Science ".

Учените към този момент разполагат със средство за пресмятане на възрастта на китовите акули - основен индикатор за опазването на застрашените колоси, отчитайки, че един пръстен се равнява на една година.

Специалистите са тествали равнищата на въглерод-14 в мъртви екземпляри, чиито остатъци се съхраняват в лаборатории. Най-старият проучен образец е живял 50 години, като експертите позволяват, че продължителността на живота на китовите акули може да доближи до 100 години. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР