Еквадорци, живеещи в страх след убийството на кандидата за президент

...
Кито, Еквадор – По улиците на еквадорската столица вървеше както
Коментари Харесай

Кито, Еквадор – По улиците на еквадорската столица вървеше както обикновено, докато хората отиваха на работа, а учениците отиваха на училище само часове след като един от кандидатите за президент на страната беше смъртоносно прострелян след предизборен митинг.

Но беше трудно да се игнорират заглавията във вестниците, радио закачките и мърморенето в кафенетата из Кито, тъй като убийството на Фернандо Вилависенсио в сряда предизвика шок в тази малка южноамериканска нация.

Убийството стана по-малко от две седмици преди общите избори, в които нарастващото насилие и престъпността бяха централните проблеми.

Веднъж считан за една от най-безопасните страни в региона, Еквадор е свидетел на огромен скок на насилието през последните години, до голяма степен воден от съперничещи групи за трафик на наркотици, борещи се за територия, според експерти. Нацията също се бори с политическа нестабилност, нарастващо неравенство и ниво на бедност от над 25 процента.

Убийствата са се увеличили повече от три пъти в Кито през последните три години, крайбрежните градове Гуаякил и Есмералдас са класирани сред най-опасните в региона, а бруталните и смъртоносни бунтове в затворите избухват редовно.

Нарастващата престъпност принуди гражданите да вземат допълнителни предпазни мерки, но мнозина тук казват, че убийството на Вилависенсио на претъпкана улица е знак за предстоящи по-лоши времена. „Никъде не сме в безопасност“, каза шофьор на такси, който говори с Ал Джазира при условие за анонимност, в четвъртък сутринта.

Но президентът Гийермо Ласо каза, че изборите на 20 август ще продължат по план, поставяйки страната под двумесечно извънредно положение, пускайки повече войници по улиците и обещавайки да изправи убийците на Вилависенсио пред правосъдието.

>

Ал Джазира говори с хора в Кито за реакциите им към убийството на кандидат-президента, предстоящите избори и какво бъдеще виждат за Еквадор.

Раул Гонзалес, 44, строителен работник

„Разочарован съм от ситуацията в страната, това, което се случва. Ден след ден изчезва реалността, която имахме преди, спокойствието, което имахме преди. Трудно е за разбиране. Имаме семейства, деца, братя и сестри, така че ден след ден се тревожим за ситуацията.

„Изборите, добре, става все по-трудно за разбиране, защото в днешно време в страната има все повече и повече наркотрафик всеки ден.

„Това, което искаме днес, е мир, нищо повече.

„Наистина съм загрижен, да. Като работник, да, наистина съм загрижен.“

Хенри Торо, 59, шофьор на такси

„Разстроен съм, възмутен съм, защото виждам, че няма контрол от властите... Няма контрол. Престъпността е поела контрола над страната. Това е, което чувствам.

„Всички граждани се тревожат за икономическата ситуация, за политическата ситуация, за ситуацията със сигурността. Много затворени предприятия се провалиха... и имаме враждебен президент, враждебно настроен към реалността в страната и към реалността на най-нуждаещите се хора. Няма изход. За съжаление няма изход.

„За съжаление, това престъпление петни изборите, петни процеса, защото има странни обяснения [за убийството]. Има омраза, омразата се вижда ясно.

Този изборен процес е опетнен с кръв както никога досега.“

Аяри Манзо, 41, шофьор на доставка от Венецуела, живеещ в Кито повече от две години

„Това беше ужасяващо, това е нещо на друго ниво. Може би ние във Венецуела сме свикнали с обикновени престъпни групи, вероятно много по-силни ... но това отива много по-далеч от вашата средна престъпна група.

„Не знаем дали [насилието] в страната ще продължи да расте, защото може просто да стагнира, или ще се развива или расте, или просто ще преживеем това, което имаме във Венецуела. така че не знаем, не знаем какво може да се случи.

„Бяхме много спокойни тук, а сега всичко се промени и не знаем какво може да се случи. Така че остава да чакаме.”

Хосе Ромеро, 17, студент

„Мисля, че страната вече не е под контрол. Може би вече отиваме на много тъмно място, което преди, в минали моменти, беше немислимо.

„Важно е да знаем за кого да гласуваме на предстоящите избори, да видим правителство, което идва с твърда ръка, мисля, така че тази ситуация да приключи.

„Твърда ръка, това е, от което се нуждаем сега повече от фокусиране върху други неща, други планове за страната и първо трябва да се съсредоточим върху сигурността, което е най-важното нещо, за което се борим.

„Най-голямата ми загриженост, искрено, е, че страната ще попадне в ръцете на престъпници, трафикиращи наркотици, че вече няма да има защитени закони. По принцип в страна на партизани... Това би било най-голямата ми грижа в момента.”

Гилермо Ортис, 37, собственик на малък бизнес

„През последните две години от тази експлозия от грабежи, отвличания, атаки срещу клиенти в кафенета, ресторанти и всичко останало, мисля, че просто ни показа какво щеше да се случи [в сряда] и колко сме сега застрашен от национална и международна мафия.

„Мисля, че изборите ще бъдат много, много фокусирани върху това. [Избирателите] ще изберат и ще се стекат към [кандидата], който ще говори за сигурност... Който в действителност ще даде на хората сигурността, че могат да променят тези проблеми в страната, за него хората ще гласуват.

„Много ме боли от това, което се случва в държавата, много ме боли. Имам малък син. Боли ме като си помисля, че ме е страх да го изведа на улицата.

„Мисля, че най-лошото нещо за едно човешко същество е да живее в страх, защото не знаеш какво може да се случи накрая, чувстваш, че си изправен срещу меч и не знаеш как да отговориш защото те е страх да се защитиш.

Ако човек, който е толкова визуален, публичен и толкова медиативен, и те не се страхуват да го застрелят, какво ще стане, ако се опитат да ви ограбят и вие реагирате? Ще се случи същото. Единственото нещо, което прави това, е да ви кара да се чувствате безпомощни.“

Диана Койентес, 29 г., чистачка от провинция Котопакси

„Страхуваме се, защото не можем да излезем навсякъде на разходка или нещо подобно, защото се страхуваме, че нещо може да ни се случи или че може да ни ограбят... Нямаме увереността, която имахме преди просто да напусна къщата.

„Днес е по-лошо. С това, което се случи [в сряда], сме по-зле от преди.

„В бъдеще ще зависи от това кой президент ще вземем, за да можем да мислим за бъдещето. Но бих искал всичко това да изчезне, [за да] мога да живея много спокойно и да сложа край на това престъпление.

„[Следващият президент] трябва да приложи твърда ръка, да постави повече власт и повече ред.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР