Китните села в Родопската яка край Пловдив би трябвало да

...
Китните села в Родопската яка край Пловдив би трябвало да
Коментари Харесай

50 години не стигат: Белащица отново се бори за правото на чист въздух

Китните села в Родопската яка край Пловдив би трябвало да имат друга орис – чист въздух, красиви гледки, карстови извори, манастири на 10 века, дебели чинари на 1100 години. Звучи като прелестно място да се откъснете от града и от напрежението. Вместо това жителите на Белащица, Марково, Браниполе и Брестник дишат въздух със сиви мраморни частици, а 25-тонни камиони минават на всеки 3 часа през центъра на Белащица.

Причината - две концесии за рандеман на инертни материали за строителство на пътища, които вместо след приключването им да бъдат дефинитивно прекъснати, а регионът да се развива в синхрон с природата, в този момент има риск още веднъж да бъдат удължени.

Войната на локалните против кариерите продължава интензивно към този момент 4 години. Жителите на селата са нарастнали десетократно в последните години, като всички, които строят къщи в привлекателната пиродна яка под Рила и Родопите, знаят, че кариерите от общо 500 дка ще спрат да работят през 2021-2022 година

Месец и половина преди да изтече концесията на една от двете компании – „ Европейски пътища “ АД (част от Грома холд), наведнъж са употребени 40 тона гърмеж, с цел да се добие 140 000 тона баластра - голямо количество, което в този момент би трябвало да се изнесе от кариерите. Другата фирма-концесионер е " Холсим кариерни материали Пловдив ". И двете концесии сега не са настоящи. 

 Сега жителите на Белащица обаче още веднъж излизат на стачкуват - вероятността пред тях е през цялото лято и есента 25-тонни камиони да подвигат прахуляк и да минават през централната улица на селото, до момента в който въпросните 140 000 тона взривени инертни материали бъдат изнесени.

На 28 април белащенци предлагат " договорка " - да жертват чистия въздух в месеците до есента, само че компаниите да се откажат от настояванията си да удължат концесиите за още 25 години.

Едната концесия – на „ Холсим кариерни материали Пловдив “ е завършила през февруари 2021 година Втората – на „ Европейски пътища “ АД през февруари тази година. И двете компании са подали претенции за удължение на концесиите за още 25 години през февруари 2021 година

Исканията са за рандеман на по 15 млн. тона всяка, което на процедура значи, че 400 камиона в двете направления ще минават през селото. За да добият тези материали всяка седмица компаниите би трябвало да вършат по един гърмеж на 8 тона взривен материал, споделят протестиращите.

Вече повече от година отговор от енергийното министерство няма. Процедурата би трябвало да завърши в границите на една година и на процедура да се счита, че отводът е финален. Засега ведомството мълчи, а неизвестността за локалните поданици продължава. Те се опитат да измислят контрамерки, с цел да спрат екологичното и здравно безчинство над живота в селата.

В момента, макар че концесията не работи, се оказва, че извозването на добитите материали не е част от нея, тъй като не става дума за извличане на нов материал, а за подобен, който е бил подготвен преди приключването на контракта. 

" Не е ясно дали тези количества ги има записани в проекта за ръководство и рандеман, който се утвърждава и става неразделна част от контракта. Този проект се внася за всяка календарна година и важи за идната. В предишни интервали има цели години, когато не са работили и не са добили никакви материали. Не е ясно тези материали по какъв начин ще бъдат претеглени на кантара след приключване на концесията и по какъв начин ще бъде пратена държавната такса. „ За мен това е безспорна занемареност от страна на страната “, споделя Павел Гимишев, ръководител на инициативния комитет „ Стоп на кариерите в Белащица “.

От прекъсването на добива зависи и водата на локалните, тъй като към тях има 3 карстови извора с планинска вода, които хората не могат да употребяват сега. Затова всяко второ искане за включване на нов парцел към водопроводната мрежа на ВиК приключва с отвод.

Неотдавна пред " Капитал " министър Борислав Сандов споделя, че според него кариерите не би трябвало да не престават да работя. Първо, тъй като концесия на това място се употребява за рандеман към този момент 50 години, и второ, тъй като Пловдив е преди всичко по замърсеност на въздуха и една от аргументите за това са работещите кариери.

„ Кариерата е основана през  1972 година, за рандеман на инертни материали - натрошени фракции от мраморни скали, за построяването на автомагистрала „ Тракия “. Белащица се е захранвала с вода от 3-те карстови извора –  планински каптирани водоизточници, с дебит 5 литра в секунда. След началото на кариерата те са затворени, с разгръщане на селото, съвсем на всяко второ заявление за присъединение към ВиКна всяка къща се отхвърля с претекста, че няма потенциал. Изворите са предадени на ВиК, само че от сдружението не вършат нищо, с цел да ни причислят и да ни продадат тази вода “, споделя Павел Гимишев. 

Спорд него цялата зона под кариерите е обособена в карта на „ Басейнова дирекция “ като карстови извори. Те могат да обезпечат водата на цялата яка, а при някакви форсмажорни условия може да се употребява и за водоснабдяване на Пловдив. 

„ Но и ВиК, Регионална инспекция за опазване на околната среда и РЗИ мълчат. Никой не желае и да се произнесе, че въздухът е замърсен, за тях явно по-важна е облагата на вложителя. Явно този частен капитал на тези две компании е по-силен от публичния интерес на хората “, разяснява Гимишев.

През 2018 година локалните настояват каптажи на изворите да бъдат обособени със санитарно-охранително зона към тях и да се включат във водопреносната мрежа на Белащица, а след 4 години битка принуждават ВиК да го изискат публично. „ Но неизвестно по какъв начин от 3-те каптирани извора, единият от тях, който е най-близо да кариерите са го изпуснали и желаят единствено за два от тях да се направи санитарна зона “, споделя председателят на инициативния комитет.



На основа на това искане на Басейнова дирекция, шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда стопира процедурата за Оценка на въздействието върху околната среда за капиталовото желание за продължение на концесията на двете компании. През април заповедта е обжалвана и на първа инстанция е отхвърлена с решение на Административния съд в Пловдив, който връща топката на полето на екоинспекцията. 

„ Това е друга процедура. Самите две концесии са изтекли. Въпреки това, незабавно след решението на съда, което на процедура не е влезнало в действие, компаниите започнаха още веднъж да извозват неподвижен материал, който настояват, че е придобит по време на концесията. 

Договорът е за рандеман, преправка и транспортиране на инертни материали, които са изключителни държавна благосъстоятелност. Тези материали не са частна благосъстоятелност, ти един тип работиш на ишлеме за страната и плащаш такса – отчислени от продажбата. Държавата би трябвало ясно да направи разлика сред добито и добито от частните компании “, считат от комитета. 

Двойнственото отношение на енергийното ведомство продължава и сега. На митинга на 28 април концесионерите показват писмо от зам.-министъра на енергетиката Пламен Данаилов от 3 реда – материалът, който се намира на частните площадки е благосъстоятелност на фирмите-бивши концесионери. „ Никой не може да ни убеди, че компаниите не извозват материал от кариерите – от държавната концесионна повърхност “, счита Гимишев. 

„ Съмняваме се, че от енергийното министерство изчакват някакво политическо безвремие, с цел да се възобновят концесиите. Затова чакаме среща с министъра, на която да се поеме явен ангажимент, че концесиите няма да бъдат удължавани и тази игра на заложници да завърши “, споделя Павел Гимишев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР