Китайското производство е изправено пред двойното предизвикателство на свръхкапацитета и

...
Китайското производство е изправено пред двойното предизвикателство на свръхкапацитета и
Коментари Харесай

Напрежение в Европа заради свръхпроизводството в Китай

Китайското произвеждане е изправено пред двойното предизвикателство на свръхкапацитета и бавната вътрешна стопанска система, което кара някои фабрики да се стремят към нападателен експорт, като по този метод ескалира комерсиалното напрежение.

Индустрии като електрическите автомобили и слънчевите панели поставят все по-големи старания за нахлуване на непознати пазари посредством понижаване на цените, което поражда опасения измежду съперниците за въздействието върху рентабилността им. По-специално в Европа се следи засилено напрежение, като Европейски Съюз стартира антисубсидийна инспекция в отговор на опасенията, че Китай залива района с евтини електрически транспортни средства.

Съединените щати също започнаха дейности, като постановиха такси върху железни произведения от калай от Китай и две други страни заради възприеманото от тях незаслужено ценообразуване от страна на производителите на стомана. Индия проверява евентуален дъмпинг на разнообразни артикули от Китай, а Виетнам изследва деликатно въздействието на вятърните кули, внасяни от Китай, върху локалните производители. Китайските публични лица настояват, че конкуренцията е лоялна, и осъждат следствието на Европейски Съюз като протекционистичен акт.

Китайските производители се борят с отслабеното търсене в страната, което провокира забележителен спад на експортните цени – към 20% съгласно ABN AMRO. Местните държавни управления субсидират бизнес пътувания в чужбина и предизвикват банковото кредитиране, с цел да поддържат фирмите, които уголемяват активността си в чужбина. Обезценяването на китайския юан в допълнение ускорява конкурентоспособността на китайските артикули на международните пазари.

Проблемът със свръхпредлагането обгръща разнообразни браншове, в това число акумулатори, багери и химикали. Дружества като Weltmeister, китайска марка за електрически коли, се сблъскаха със загуби, само че възобновиха производството си с поддръжката на държавното управление, като се стремят да засилят световния пазарен дял. Експертите обаче предизвестяват, че стремежът на Китай към експорт може да изостри напрежението в международен мащаб и да окаже неподходящо влияние върху производството в други страни.

Въпреки провокациите някои икономисти настояват, че свръхпроизводството в Китай може да способства за намаление на световната инфлация. Според оценките на JPMorgan през втората половина на 2023 година световната базисна инфлация при стоките отвън Китай ще намалее с 0.7 процентни пункта заради спада на индустриалните цени в страната.

Историческите опити на Китай да изнася продукцията си от свръхкапацитета са обтягали интернационалните връзки в предишното. Този път самият размер на китайската стопанска система, която съставлява към една пета от международното произвеждане, и съществуващите ниски нива на доверие сред Китай и западните страни пораждат опасения за по-сериозно напрежение.

Тъй като Китай се бори със застаряващо население, забележителен дълг и несигурни вероятности в региона на недвижимите парцели, специалистите се застъпват за политики, които да предизвикват потребителските разноски, а не да разчитат само на кредитиране на промишления бранш и стимулиране на износа.

Потенциалът за усилване на комерсиалното напрежение остава, изключително в браншове като автомобилостроенето, където над 100-те китайски автомобилни марки търсят задгранични пазари, и възобновимата сила, където има опасения за наводнение на международните пазари с евтини китайски артикули.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР