Китайският външен министър Ван И заяви, че Китай и Виетнам

...
Китайският външен министър Ван И заяви, че Китай и Виетнам
Коментари Харесай

Китай и Виетнам призовават за уреждане на споровете в Южнокитайско море

Китайският външен министър Ван И съобщи, че Китай и Виетнам би трябвало да разрешат разногласията в Южнокитайско море посредством диалози и взаимно да експлоатират водите му, оповестява " Ройтерс ".

" Ние сме се съгласили, че разрешаването на морските въпроси е извънредно значимо за здравословното и стабилно развиване на двустранните връзки ", сподели той пред кореспонденти след среща с виетнамския външен министър и вицепремиер Фам Бин Мин в Ханой.

Китай претендира за 90 % от капацитета на богатата на находища морска територия. Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам също претендират за елементи от морето, през което всяка година минават артикули за към 5 трилиона $. Виетнам е най-отворен за диалози с Китай по въпроса.

" Двете страни би трябвало да уредят по-добре разногласията посредством диалози и да се въздържат от предприемане на едностранни дейности, които в допълнение усложняват и уголемяват разногласията ", добавя Ван И. " В същото време (двете страни) би трябвало да предизвикват съдействието, в това число провеждането на договаряния за взаимна употреба ".

Ван И и Фам Бин Мин разясняват, че двустранните връзки са отбелязали позитивно развиване, с възходяща търговия и вложения и в допълнение отварят пазарите между тях. Двустранната търговия предходната година надвиши 100 милиарда $.

Виетнам и Китай споделят отговорността за поддържане на мира и стабилността в района, като позицията на Виетнам е, че морските разногласия би трябвало да бъдат решени по кротичък път и в сходство с интернационалното право.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР