Китайският технологичен гигант Baidu стартира днес платена транспортна услуга без

...
Китайският технологичен гигант Baidu стартира днес платена транспортна услуга без
Коментари Харесай

Вече е факт: Таксита без шофьори тръгнаха из Пекин

Китайският софтуерен колос Baidu започва през днешния ден платена транспортна услуга без водачи в Пекин, съобщи АП. Както е известно планът беше в изпитателна фаза от октомври 2020 г. 

Засега планът включва 10 коли, които ще се движат на територията на някогашен промишлен парк, наименуван „ Шоуганг “ в западната част на китайската столица. Паркът е с размери от 3 кв. км. Колите стопират, с цел да качат или оставят пасажери на 8 спирки. Всяко пътешестване коства 30 юана, т.е. 7,50 лева, а поръчката на таксито става посредством мобилното приложение Apollo Go. Таксито стартира да се движи, едвам откакто всички пасажери са сложили своите защитни колани.

По време на пробната си фаза, която стартира през октовмри 2020 година, компанията е направила 210 000 пътувания, което прави по 1400 пътувания дневно, с цел да събере задоволително данни за възможни непредвидени обстановки и да образова изкуствения разсъдък по какъв начин да реагира. Компанията възнамерява да разшири активността си до 30 градове в идващите 3 години.

За разлика от предходните демонстрационни версии на услугата, за първи път в колата няма да има „ лидер за незабавни обстановки “.  „ Вместо това на предната седалка ще има „ отговорник по сигурността “, който да взема решения при непредвидени обстановки “, се споделя в известие на компанията.

През годините Baidu създаде технологии за интелигентни коли, в това число карти с висока разграничителна дарба. През 2017 година бе учредено подразделението за самостоятелен превоз Аполо (Apollo), напомня Ройтерс.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР