Акциите на Alibaba в Китай се сриват, тъй като напускащият облачен бизнес изпълнителен директор се оттегля

...
Китайският технологичен гигант Alibaba обяви, че напускащият си главен изпълнителен
Коментари Харесай

Китайският технологичен гигант Alibaba обяви, че напускащият си главен изпълнителен директор също ще се оттегли от своя облачен бизнес, което ще доведе до срив на акциите на компанията.

Акциите на Alibaba в понеделник паднаха с 3,5 процента след изненадващото съобщение, че изпълнителният директор Даниел Джан няма да остане да ръководи облачния бизнес на гиганта за електронна търговия, както беше планирано.

Alibaba обяви през юни, че Джан ще се оттегли като главен изпълнителен директор на групата, за да се съсредоточи единствено върху ръководенето на звеното за облачно разузнаване.

Еди Ву, който трябваше да поеме поста от Джан като главен изпълнителен директор и директор на групата през септември, сега ще служи едновременно като председател и главен изпълнителен директор на облачния бизнес временно.

„Бордът на нашата компания изразява най-дълбоката си признателност към г-н Джан за приноса му към Alibaba Group през последните 16 години, включително като главен изпълнителен директор от 2015 г. и като председател от 2019 г., както и неговото ръководство на Alibaba Cloud Intelligence Group от 2022 г.“, каза Alibaba в изявление до Хонконгската фондова борса късно в неделя.

В писмо, подписано от съоснователя на Alibaba Джоузеф Цай, фирмата каза, че Джан е изразил желанието си да се оттегли от ролята си на ръководство на звеното за облак.

„След внимателно обмисляне бордът на Alibaba уважи и прие решението на Даниел и назначи Еди за изпълняващ длъжността председател и главен изпълнителен директор на Cloud Intelligence Group, ефективно незабавно“, каза компанията.

В писмото се казва, че Джан ще продължи да допринася за Alibaba, като „насочва опита си по различен начин“.

Джан, който се присъедини към Alibaba през 2007 г., е може би най-известен с това, че ръководи изключително популярния пазаруващ фестивал на компанията за Ден на необвързаните от старта му през 2009 г.

Бившият счетоводител беше назначен за председател на Alibaba през 2019 г., поемайки поста от основателя на компанията Джак Ма.

Alibaba, чието седалище е в Ханджоу, е една от най-големите и влиятелни технологични фирми в Китай, с операции, обхващащи електронна търговия, облачни изчисления, логистика, медии и изкуствен интелект.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР