Китайският технологичен гигант Alibaba Group залага на задграничния си бизнес,

...
Китайският технологичен гигант Alibaba Group залага на задграничния си бизнес,
Коментари Харесай

Alibaba залага на подразделение за електронна търговия в чужбина на фона на бавен растеж в Китай

Китайският софтуерен колос Alibaba Group залага на задграничния си бизнес, до момента в който растежът на вътрешното ползване остава муден.

Една светла точка в последния доклад за облагите на Alibaba беше нейното интернационално бизнес звено за електронна търговия, което регистрира доходи от 28,5 милиарда китайски юана (4 милиарда долара) през декемврийското тримесечие, което е с 44% повече от преди година. Alibaba International Digital Commerce Group включва платформи като AliExpress, Lazada, Daraz и Trendyol .

„ Силното показване се дължи на стабилен напредък във всички платформи за търговия на дребно на AIDC, изключително от трансграничния бизнес AliExpress Choice “, сподели компанията.

Междувременно приходите от главните бизнеси за електронна търговия на компанията Taobao и Tmall Group възлизат на 18,1 милиарда $, нараствайки единствено с 2% на годишна база .

„ Ние ще увеличим вложенията, с цел да подобрим главните преживявания на потребителите, с цел да подтикваме растежа на Taobao и Tmall Group и да укрепим пазарното водачество през идната година. Ние също по този начин ще съсредоточим ресурсите си върху създаването на обществени облачни артикули и поддържане на мощния подтик на напредък в интернационалния търговски бизнес “, сподели Еди Ву, основен изпълнителен шеф на Alibaba Group, по-рано този месец, оповестява Cnbc.

Въпреки мощния растеж на продажбите на AIDC, загубите също набъбнаха през годината най- към този момент от „ увеличени вложения в бизнеси, в това число AliExpress’ Choice и интернационалния бизнес на Trendyol, отчасти обезщетени от усъвършенствания в монетизацията “.

Разтърсване на дъщерно сдружение

Тримесечните резултати следват поредност от промени в ръководството на Alibaba и нейните подразделения. Пакистанската платформа за електронна търговия Daraz смени своя основен изпълнителен шеф Bjarke Mikkelsen на 24 януари. Джеймс Донг, основен изпълнителен шеф на колоса за електронна търговия в Югоизточна Азия Lazada Group, беше назначен за изпълняващ длъжността основен изпълнителен шеф на Daraz. Компанията сподели, че ще „ работи върху по-дълбока интеграция сред Daraz и дъщерните ни компании “.

В началото на януари Lazada извърши всеобщо уволняване в цяла Югоизточна Азия, което засегна чиновници от всички равнища, в това число висшето управление. Съкращенията засягат всички отдели, в това число търговия, търговия на дребно и маркетинг.

„ Тези последни промени в ръководството имат своите корени в разделянето на Alibaba предходната година, значително тактика за навигиране на регулаторните развития в Китай, които от дълго време оказват напън върху софтуерния колос “, сподели Yinglan Tan, ръководещ сътрудник в Insignia Ventures Partners.

Промени в управлението

2023 година беше бурна година за Alibaba Group, която анулира проектите си да отдели облачния си бизнес и размести ръководството си.

През юни Alibaba сподели, че Еди Ву ще наследи Даниел Джан като основен изпълнителен шеф, тъй че Джан може да се концентрира върху бизнеса с облачно разузнаване. Ву е четвъртият основен изпълнителен шеф на компанията от основаването й през 1999 година Джан ненадейно напусна облачното бизнес звено през септември и Ву стана настоящ ръководител и основен изпълнителен шеф на Cloud Intelligence Group на Alibaba.

През декември Ву също пое поста основен изпълнителен шеф на Taobao и Tmall, заменяйки Труди Дай. Този ход подсигурява „ обилни и устойчиви вложения “ в електронната търговия и облачните калкулации, „ с цел да се конкурират във време на софтуерен прелом “, сподели тогава компанията. Alibaba е изправена пред възходящ напън като съперници, в това число PDD, притежателят на Pinduoduo и Temu , ерозира господството си.

През март Alibaba съобщи, че ще се раздели на шест бизнес единици и ще проправи пътя за самостоятелни листвания на акции . Джан сподели на вложителите, че този ход ще разреши на бизнеса на Alibaba „ да стане по-гъвкав, да усъвършенства вземането на бизнес решения и да реагира по-бързо на пазарните промени “.

„ Поддържането на техните организации гъвкави и адаптивни постоянно е на върха на дневния ред на китайските софтуерни водачи. Това стана още по-неотложно с повишаването на съперниците и измененията във външната среда “, сподели Momentum Works в отчет от януари, озаглавен „ Разбиране на най-радикалните промени на Alibaba в историята “.

Отразявайки дейностите на своята компания майка, управителният екип на Lazada също претърпя обективен дял от промени през последните години.

Донг пое поста основен изпълнителен шеф на Lazada Group от Chun Li през юни 2022 година, откакто ръководи интервенциите на компанията в Тайланд и Виетнам. Преди това Донг беше началник на тактиката за глобализация и корпоративно развиване в Alibaba Group и еднократен бизнес помощник на някогашния основен изпълнителен шеф Джан.

През 2020 година Ли пое ролята от Пиер Поанян, който наследи Луси Пенг през декември 2018 година, която беше единствено девет месеца на работа.

Интензивна конкуренция

Бизнесът с електронната търговия, който в миналото тласна Alibaba към триумфа, се натъкна на провокации с начинаещи съперници като PDD, до момента в който растежът на потреблението в Китай остава муден.

Базираната в Китай PDD Holdings заяви, че приходите за третото тримесечие са съвсем удвоени, надалеч надхвърляйки растежа на Alibaba от 9% през същия интервал. PDD съобщи, че приходите през тримесечието са били 9,44 милиарда $, което е с 94% повече от 4,99 милиарда $ през същото тримесечие на 2022 година Alibaba регистрира растеж на приходите от 9% на годишна база през третото тримесечие до към 31 милиарда $.

Акциите на Alibaba, регистрирани в Хонконг, паднаха от най-високото си равнище за всички времена от 309,4 хонконгски $ (39,59 долара) на 28 октомври 2020 година, съгласно данни на LSEG. Акциите затвориха при 71,50 HK$ в понеделник.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР