Китайският президент Си Цзинпин се срещна с лидерите на Сърбия,

...
Китайският президент Си Цзинпин се срещна с лидерите на Сърбия,
Коментари Харесай

Си Цзинпин се срещна с още четирима лидери, използвайки олимпиадата за дипломация

Китайският президент Си Цзинпин се срещна с водачите на Сърбия, Египет, Казахстан и Туркменистан, употребявайки откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин като опция за дипломатически начинания в миг на напрежение със Съединени американски щати, съобщи Ройтерс.
Снимка: ТАСС, списък
 
След като през вчерашния ден се срещна с съветския президент Владимир Путин, през днешния ден Си Цзинпин проведе диалози с казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев, сръбския президент Александър Вучич, египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и туркменистанския президент Гурбангули Бердимухамедов. После Си беше хазаин на прием за Лунната нова година в Голямата зала на народа в Пекин, оповестява ТАСС.

Откакто в края на 2019 година избухна рецесията с разпространяването на ковид, китайският президент не беше участвал онлайн на събиране на държавни водачи.
 
Тази заран Си организира самостоятелни срещи с Токаев, Вучич и Сиси, заяви организация Синхуа. Разговорите сред водачите са засегнали тематиките за инфраструктурните вложения в самодейността "Един пояс, веднъж " и съдействието в битката против ковид. В диалога с туркменистанския президент китайският водач е декларирал, че двете страни би трябвало да задълбочат съдействието си в областта на доставките на природен газ за Китай.
 
Над 30 международни водачи дойдоха в Пекин, с цел да участват на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри 2022. Съединени американски щати и други западни страни оповестиха дипломатически протест на събитието в миг на засилващо се геополитическо напрежение и изказвания за нарушавания на човешките права в китайския Синцзян-Уйгурски самостоятелен регион.
 
Китайският в. "Глобал Таймс " отговори на изказванията на задгранични медии, че събитието е привлякло единствено "авторитарни " водачи, като ги упрекна, че употребяват "остарели антикитайски клишета ". 
 
 

 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР