Китайският президент Си Цзинпин обяви, че страната му никога нямало

...
Китайският президент Си Цзинпин обяви, че страната му никога нямало
Коментари Харесай

Китай се зарича да не позволи на чужди сили да намесват в Хонконг и Макао

Китайският президент Си Цзинпин разгласи, че страната му в никакъв случай нямало да разреши на задгранични сили да се намесват в неговите райони със специфичен статут Хонконг и Макао, откакто даде утвърждението си на ново прокитайско държавно управление за хазартния център Макао, оповестява " Ройтерс ".

Си, говорейки на гала във връзка 20-ата годишнина от предаването на Макао под ръководството на Китай, похвали някогашната португалска колония за патриотизма и лоялността ѝ, само че не е направил директна отпратка към шестте месеца антиправителствени митинги в намиращата се наоколо някогашна английска колония Хонконг.

" Трябва да подчертая, че откогато Хонконг и Макао се върнаха в родината, заниманието с работите на тези два специфични административни района е напълно вътрешна работа на Китай и не е работа н непознати сили ", подчертал Си Цзинпин.

" Не разрешаваме на каквито и да е външни сили да се намесват ", допълнил китайският държавен глава.

Макао се завърна към китайско ръководство на 20 декември 1999 година със същата формула " една страна, две системи ", имаща за цел обезпечаване на висока степен на автономност, при която се ръководи Хонконг.

Докато протестиращите в Хонконг са гневни за това, което те считат за ерозия от страна на Пекин на техните свободи, в Макао няма митинги и сериозните гласове са малко.

Пекин отхвърля да подкопава автономията на Хонконг и неведнъж упреква непознати държавни управления, в това число Съединени американски щати и Англия, че разпалват проблеми в азиатския финансов център.

Си, облечен в черен костюм, участва на клетвата на новия шеф на Макао Хо Иат-сен и държавното управление му, което ще ръководи анклава от няколко острова през идващите пет години.

Под огромно китайско знаме и по-малко на Макао, Си Цзинпин се ръкува с Хо, който през август беше определен от в огромна степен прокитайски комитет в сходен развой с метода, по който е определен водачът на Хонконг.

Си не е загатнал казино промишлеността на Макао, която съставлява повече от 80 % от неговите доходи, само че поддържа диверсификацията и го прикани да употребява опциите, предоставени от зона за районно развиване, известна като зоната на Големия залив.

Той също по този начин подчертал по-нататъшна интеграция с континентален Китай, макар че не е оповестил каквито и да е съответни стъпки.

Официални лица и корпоративни ръководители чакат Пекин да възнагради Макао за лоялността му, за разлика от неподчинението по улиците в Хонконг, с ограничения, включващи нова борса, работеща с юани.

Си Цзинпин сподели, че патриотизмът на Макао е " най-важната причина " за триумфа на неговата " формула за ръководство една страна, две системи ".

Си изтъкнал, че Китай щял да бъде хладнокръвен в отбраната на суверенитета си.

" Напредничавите стъпки за обновяване на китайската страна не могат да бъдат спрени ", отсече той.

Си сподели, че е удовлетворен, че Макао е приел законодателство за националната сигурност, за разлика от Хонконг, който към момента не го прави поради всеобщото опълчване.

Жителите на Макао се радвали на " учредени на закона права, свободи " в един от най-сигурните градове в света, където хората " рационално " показват разнообразни възгледи, сподели той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР