Китайският президент Си Дзинпин призова за по-тясно сътрудничество в света

...
Китайският президент Си Дзинпин призова за по-тясно сътрудничество в света
Коментари Харесай

Си Дзинпин призова да се отхвърли манталитета на Студената война

Китайският президент Си Дзинпин прикани за по-тясно съдействие в света против ковид и даде обещание да изпрати спомагателни 1 милиард дози ваксина на други страни, като в същото време прикани останалите сили да се откажат от " манталитета на Студената война " в миг на възходящо геополитическо напрежение - не изключително тъничък намек към Съединени американски щати, написа Асошиейтед Прес.

Китайският водач посочи напъните на страната си за шерване на ваксини и битка с климатичните промени, до момента в който произнасяше тирада при откриването на виртуална среща, проведена от Световния стопански конгрес. Онлайн събитието се организира вместо годишната среща през януари в Давос, Швейцария, която бе анулирана поради пандемията.

Си Дзинпин засегна общоприети тематики от предходните си изявления пред интернационалната публика, в това число в отговор на недоволствата на комерсиалните сътрудници на Китай, като даде обещание да отвори по-широко китайската стопанска система за частната и задграничната конкуренция.

Коментарите му идват в миг, в който напрежението сред Съединени американски щати и Китай се повишава по разнообразни въпроси, като Тайван, интелектуалната благосъстоятелност, търговията, правата на индивида и Южнокитайско море.
 Китай плаши Съединени американски щати с заплащане на
Китай плаши Съединени американски щати с заплащане на " непоносима цена " поради Тайван

" Тайван няма различен път напред с изключение на обединяването с континенталната част "

" Трябва да отхвърлим манталитета на Студената война и да се стремим към спокойно взаимно битие и взаимноизгодни резултати. Нашият свят през днешния ден надалеч не е спокоен ", съобщи Си. " Протекционизмът и едностранчивостта не могат да защитят никого. В последна сметка те вредят на ползите на другите, както и на личните. Още по-лоши са практиките на надмощие и тормоз, които са в прорез с хода на историята. Правилният път напред за човечеството е мирното развиване и взаимноизгодното съдействие ", добави той.

Си Дзинпин, който не е напускал Китай, откогато коронавирусът се появи при започване на 2020 година, съобщи, че Китай към този момент е изпратил в чужбина над 2 милиарда дози от своите ваксини против ковид и възнамерява да даде още 1 милиард, в това число подаяние от 600 милиона дози за Африка и спомагателни 150 милиона за Югоизточна Азия.
 Европейски Съюз имал
Европейски Съюз имал " когнитивен дисонанс " в политиката си към Китай

Това разгласи китайският външен министър
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР