Китайският президент Си Дзинпин даде сигнал днес, че втората най-голяма

...
Китайският президент Си Дзинпин даде сигнал днес, че втората най-голяма
Коментари Харесай

Китай дава сигнал, че не търси икономическо отделяне

Китайският президент Си Дзинпин даде сигнал през днешния ден, че втората най-голяма стопанска система на планетата ще ускори интернационалното си съдействие, в това число и със Съединени американски щати, написа Си Ен Би Си.

Търговското напрежение сред Пекин и Вашингтон ескалира през последните две години, откакто администрацията на Доналд Тръмп наложи мита върху китайски артикули за стотици милиони долари, като Китай отвърна със сходни ограничения. След това двете страни организираха продължителни търговски договаряния, като през януари те подписаха „ първа фаза “ от комерсиално съглашение с вярата, че то ще позволи спора им. Пандемията от ковид и американските наказания против китайски софтуерни компании обаче доведоха до ново разтягане на връзките, като някои специалисти даже заговориха за „ цялостно обособяване “ на стопанската система на Съединени американски щати от тази на Китай.

„ Ние несъмнено няма да търсим превръщане на курса на историята и икономическо „ обособяване “ или основаване на тесни кръгове от стопански системи, които са затворени от останалия свят “, разяснява Си по време на виртуалната среща на политически и бизнес водачи Asia-Pacific Economic Cooperation CEO Dialogues.

Той също по този начин съобщи, че Китай ще понижи митата и ще подпише повече съглашения за свободна търговия, без обаче да загатва дали включително влизат цените върху вноса от Съединени американски щати.

Засега не е ясно дали определеният за президент на Съединени американски щати Джо Байдън ще анулира митата върху китайските артикули, наложени от администрацията на Тръмп, само че съгласно специалисти Вашингтон ще продължи твърдата си политика във връзка с Пекин и при администрацията на Байдън.

Речта на Си идва, откакто през уикенда Китай и още 14 страни от Азиатско-тихоокеанския район подписаха комерсиално съглашение. Пактът, в който не влиза Съединени американски щати, основава най-големият търговски блок в света, отговарящ за към една трета от международното население и подобен дял от международната стопанска система. В контракта за „ Регионално всеобхватно икономическо партньорство “ (Regional Comprehensive Economic Partnership – RCEP) влизат както Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия, по този начин и страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN) – Индонезия, Тайланд, Сингапур, Малайзия, Филипините, Виетнам, Бруней, Камбоджа, Лаос и Мианмар.

Заради пандемията от короанвирус тази година ASEAN измести Съединени американски щати и Европейски Съюз като най-големият търговски сътрудник на Китай, означиха в сряда анализатори на Morgan Stanley.

Поддържането на положителни бизнес връзки с други страни е извънредно значимо за Китай, въпреки че през последните години страната се трансформира в стопански колос, който от ден на ден разчита на вътрешния си пазар. Анализаторите считат, че администрацията на Байдън ще потърси повече съдействие с сътрудниците на Вашингтон за основаване на обща тактика против Китай, за разлика от Тръмп, които имаше по-националистичен метод и отчужди огромна част от съдружниците на Съединени американски щати.

Освен това, износът продължава да съставлява огромен дял от китайската стопанска система, макар опитите на управляващите да подсилят локалното ползване.

Китайското държавно управление също по този начин окуражава директните задгранични вложения, които оказват помощ за основаването на работни места и генерирането на доходи на локално равнище. Международните корпорации продължава да демонстрират голям интерес към китайският пазар поради неговият мащаб и скорост на напредък.

Макар че задграничните бизнеси се оплакват от политики, които дават преимущество на локалните компании, Пекин твърди, че ще улесни достъпа до китайския пазар, въпреки и със лично движение.

„ Искам да подчертая, че Китай няма да отстъпи от решимостта си да отворя вратите си по-широко и по-широко. Ще продължим напредъка си в либерализацията и улеснението на търговията и вложенията. Ще разтеглим вноса на висококачествени артикули и услуги от всички страна “, съобщи Си, като добави, че Китай ще вземе интензивно присъединяване в многостранни и двустранни търговски съглашения.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР