Китайският премиер Ли Цян започва днес дипломатическа обиколка в Нова

...
Китайският премиер Ли Цян започва днес дипломатическа обиколка в Нова
Коментари Харесай

Какви са очакванията от дипломатическата обиколка на китайския премиер в Нова Зеландия?

Китайският министър председател Ли Цян стартира през днешния ден дипломатическа обиколка в Нова Зеландия, Австралия и Малайзия - значим дипломатически ход, който съгласно анализатори акцентира напъните на Китай да укрепи връзките си с страните от Азиатско-тихоокеанския район на фона на възходящите провокации в сфери като стопанска система и сигурност, това написа вестник „ Чайна дейли “, представен от Българска телеграфна агенция.

При визитата на китайския министър председател Ли Цян в Нова Зеландия и Австралия тази седмица опасенията за районната сигурност може би ще засенчат преференциалните търговски връзки, като настроението е доста по-различно от това при последното посещаване на китайския министър председател преди седем годин.

Ли Цян дойде в Нова Зеландия през днешния ден, а през уикенда ще пътува до Австралия, заяви китайското външно министерство.

Китай се надява, че обиколката на премиера Ли Цян, планувана да продължи до идващия четвъртък, ще спомогне за усилване на взаимното съгласие и доверие и за задълбочаване на прагматичното съдействие с трите страни, съобщи представителят на китайското външно министерство Лин Цзян на постоянна конференция във вторник в Пекин.

Говорителят сподели, че по време на визитата си в Нова Зеландия Ли Цян ще се срещне с генерал-губернатора Дейм Синди Киро и ще беседва с министър-председателя Кристофър Лъксън, с цел да обменят отзиви по двустранните връзки и по интернационалните и районни въпроси от общ интерес.

Тази година се навършват 10 години от установяването на всеобхватно стратегическо партньорство сред Китай и Нова Зеландия и Пекин счита Уелингтън за значим сътрудник, сподели Лин Цзян.

Китай е и най-големият търговски сътрудник на Нова Зеландия, като през предходната година двустранната търговия е на стойност съвсем 38 милиарда новозеландски $ (23,28 милиарда щатски долара). В изказване от понеделник Лъксън съобщи, че визитата на премиера Ли Цян е скъпа опция за продан в областите на съдействие сред Нова Зеландия и Китай.

Лъксън сподели още, че визитата на Ли Цян е опция за бизнеса да подписа покупко-продажби и че има " големи области на съдействие с Китай, изключително в региона на търговията, енергетиката и изменението на климата ".

" Нова Зеландия и Китай се ангажират там, където имаме общи ползи, а там, където имаме разлики, беседваме искрено и градивно между тях. Отношенията ни са значими, комплицирани и устойчиви ", добави Лъксън.

" Предизвикателните световни вероятности вършат жизненоважно шерването на гледни точки и ангажирането на Китай по основни въпроси, които са от голяма важност за Нова Зеландия ", означи новозеландският министър председател.

Нова Зеландия беше първата западна страна, която подписа съглашение за свободна търговия с Китай през 2008 година, а Китай остава най-големият ѝ експортен пазар за мляко и селскостопански артикули.

Различията във възгледите на страните не би трябвало да се трансформират в спънка за съдействието и търговията, сподели китайският министър председател Ли Цян, говорейки пред публицисти след среща с новозеландския си сътрудник Кристофър Лъксън.

  " Нормално е да не сме съгласни постоянно по всички въпроси. Това обаче не трябва да се трансформира в бездна, която да попречва обмена и съдействието сред нас, в противен случай, разликите би трябвало да ни предизвикват да се учим един от различен и да израстваме дружно ", сподели Ли Цян. По думите му " нормите за невмешателство във вътрешните работи на другата страна би трябвало да се съблюдават прецизно ".

Китайският министър председател посочи смисъла на " равноправния разговор и продан, които предизвикват взаимното съгласие и толерантността ". " Ние се разбираме добре между тях и насърчаваме взаимния триумф, натрупахме доста скъп опит посредством взаимно почитание и приемливост, като се стремим към съдействие. Развитието на връзките ни е от изгода освен за народите на двете страни, само че и способства за мира, стабилността и просперитета в района ", добави Ли Цян.

Това е първо посещаване в Нова Зеландия на толкоз високо ниво на китайски формален представител за последните седем години.

Някога един от умерените гласове във връзка с Китай, напоследък и в частност в интервала от последното посещаване на китайски министър председател през 2017 година връзките на Нова Зеландия с Пекин претърпяха трагично изменение.  По-рано тази година Уелингтън втвърди позицията си във връзка с Китай, обвинявайки го за хакерска офанзива против новозеландския парламент и определяйки го като все по-голяма опасност за сигурността в района на Тихия океан.

" От 2017 година насам връзките се трансформираха от такива, които бяха ориентирани най-вече към опциите, към такива, които са обезпокоени за устойчивостта и несъразмерната взаимозависимост ", споделя Джейсън Йънг, шеф на Новозеландския център за проучване на актуален Китай в университета " Виктория ".

Миналия месец посланикът на Китай  в Нова Зеландия Ван Сяолун съобщи на среща на високо ниво за китайския бизнес в Оукланд, че Пекин не съставлява опасност, като предизвести да не се насочат " неоснователни обвинявания, които биха подкопали скъпото доверие, което сме построили ".

Австралия пък е най-големият снабдител на желязна руда за Китай, който е най-големият ѝ търговски сътрудник, само че съществува конкуренция за редкоземните минерали на Австралия, нужни за електрически автомобили и отбранителната промишленост.

По време на престоя си в Австралия Ли Цян ще бъде съпредседател на деветата годишна среща на върха Китай-Австралия с австралийския министър-председател Антъни Албанезе в Канбера и ще се срещне с представители на разнообразни браншове в страната, сподели Лин Цзян. Двамата министър председатели също по този начин ще се срещнат с китайски и австралийски бизнес водачи по време на седмата кръгла маса на изпълнителните шефове от Китай и Австралия, добави представителят.

Китай е най-големият търговски сътрудник на Австралия в продължение на 15 поредни години. През 2023 година Китай е купил артикули от Австралия за 219 милиарда австралийски $ (144,35 милиарда щатски долара), което съставлява 32,5 % от общия австралийски експорт, сочат статистически данни на австралийското министерство на външните работи и търговията. Китайските вложения в Австралия доближиха съвсем 88 милиарда австралийски $ към края на предходната година.

Въпреки това двустранните връзки бяха съществено влошени заради отрицателната политика, възприета от предходното австралийско държавно управление по отношение на Китай. Двете страни разчупиха ледовете, откогато Албанезе встъпи в служба през 2022 година

 Албанезе съобщи, че визитата на Ли Цян демонстрира, че връзките са се нормализирали, макар че двете страни се конкурират за въздействие в Тихия океан.

Австралия и Китай ще седнат на масата за договаряния в Канбера с " по-реалистична настройка за това, което ги сплотява ", съобщи Ричард Макгрегър, старши теоретичен помощник на Института „ Лоуи “ за Източна Азия.

" Китай към момента вижда стойност в Австралия като благонадежден снабдител на първични материали и е изключително заинтригуван да предотврати всевъзможни старания за ограничение на достъпа му до значими минерали - от редкоземни до литий ", сподели анализаторът.

Макар Китай да беше най-големият клиент на Австралия и най-ранен вложител в нейния минно добивен бранш, Съединени американски щати, Япония и Европа наваксват и в този момент желаят Канбера да ограничи китайските вложения, уточни той.

" Но по какъв начин да отрежеш най-големия си клиент? И дали приятелите на Австралия ще компенсират изгубените доходи и вложения? ", пита анализаторът.

В публикация, оповестена през вчерашния ден в австралийския вестник „ Острелиън “, Албанезе акцентира както смисъла на търговията с Китай, по този начин и упоритостта на своето държавно управление да задоволи международното търсене на редкоземни минерали с политика " създадено в Австралия ".

" Тъй като от ден на ден страни вършат ясна връзка сред икономическата си сигурност и националната си сигурност, ние ще подсигуряваме, че рамката за задгранични вложения в Австралия е по-ефективна и транспарантна при ръководството на риска ", написа той.

Бизнесменът Уоруик Смит, който ще взе участие в кръгла маса на бизнес водачи с Ли Цян и Албанезе в Западна Австралия, съобщи, че Китай евентуално ще повдигне въпроса за инспекцията на задграничните вложения в Австралия, изключително в региона на редкоземните метали, като въпрос, по който желае партньорство.

Председателят на Австралийско-китайския бизнес съвет Дейвид Олсън съобщи, че съветът чака да бъде анулирана оставащата възбрана за търговия с морски блага от страна на Китай и се надява на облекчение на визовия режим.

" Австралийските предприемачи имат действителна потребност да възстановят връзките си в Китай ", сподели той.

Посещението на Ли в Австралия следва визитата на Албанезе в Китай през ноември, когато водачите на двете страни се договориха да възобновят основни двустранни разговори и да задълбочат съдействието в разнообразни области. През последните месеци Китай анулира комерсиалните ограничавания върху австралийския импорт, в това число вино, ечемик, говеждо месо и дървен материал.

По време на конференция в постройката на Народното събрание в Канбера във вторник Албанезе съобщи, че визитата на Ли Цян в Австралия ще бъде първото на китайски министър председател от 2017 година насам и " съставлява още една значима стъпка в стабилизирането на връзките ни с Китай ".

" Посещението на премиера Ли Цян в Австралия е значима опция да се ангажираме директно с основни въпроси за двете ни страни ", сподели Албанезе и добави: " Австралия продължава да се стреми към постоянни и директни връзки с Китай, в основата на които стои разговорът ".

По отношение на китайско-малайзийските връзки представителят на китайското външно министерство Лин Цзян съобщи, че Китай и Малайзия са обичайно другарски съседи по море.

И двете са разрастващи се страни в Азия и нововъзникващи стопански системи и интензивно отстояват азиатските полезности на мира, съдействието, приобщаването и интеграцията, като дават значим принос за районния мир, разцвет и непоклатимост, сподели още представителят, представен от „ Чайна дейли “.

По време на визитата си в Малайзия Ли Цян ще се срещне с краля на югоизточната азиатска страна Султан Ибрахим Султан Искандар и ще беседва с министър-председателя Ануар Ибрахим, сподели Лин Цзян. Ли Цян и Ануар ще участват дружно на честванията на 50-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред Китай и Малайзия.

Китай с неспокойствие чака да употребява това посещаване като опция за усилване и разширение на съдействието с Малайзия в разнообразни области, за задълбочаване на китайско-малайзийската общественост със споделено бъдеще и за взаимна работа за основаване на по-тесни двустранни връзки през идващите 50 години, добави Лин Цзян.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР