Китайският милиардер Джак Ма планира да се откаже от контрола

...
Китайският милиардер Джак Ма планира да се откаже от контрола
Коментари Харесай

Милиардерът Джак Ма планира да отстъпи контрола върху китайската Ant Group

Китайският милиардер Джак Ма възнамерява да се откаже от контрола си върху Ant Group, настояват източници, представени от международните организации. Ходът е част от напъните на финтех колоса да се отдалечи от Alibaba Group Holding след повече от година на голям напън от страна на китайските регулатори.

Властите стопираха първичното обществено предложение (IPO) на Ant, което трябваше да се състои през 2020 година и да доближи $34 милиарда. Освен това принудиха софтуерната компания да се трансформира във финансов холдинг, контролиран от централната банка на Китай. Докато измененията се случват, Ant се пробва да понижи зависимостта си от Ма, който е създател на Alibaba.

Джак Ма е 57-годишен някогашен преподавател по британски език и един от най-прочутите бизнесмени в света. Той е под прицела на държавното управление и неговите дейности, целящи понижаване на въздействието и властта му фирмите, зад които стои, написа Bloomberg.

Китайският предприемач управлява Ant, откогато преди повече от десетилетие отдели нейния предходник от Alibaba. С течение на времето той я построи като компания, която има мрежата за разплащания Alipay, разполагаща с над 1 милиард консуматори, капиталова платформа и огромен бизнес за микрокредитиране. Очакваше се Ant да бъде оценена на повече от $300 милиарда, в случай че стане обществена.

Ма не заема директорска роля в Ant, нито е член на борда, само че е значима фигура в компанията и сега държи 50,52% от акциите. Той може да се откаже от контрола си, като трансферира част от правото си на глас на други представители на Ant, в това число на основния изпълнителен шеф Ерик Дзин, след което групово да управляват бизнеса, показват източници.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР