Китайският марсиански роувър Zhurong е оборудван с георадар, който прониква

...
Китайският марсиански роувър Zhurong е оборудван с георадар, който прониква
Коментари Харесай

Китайският марсоход откри странни многоъгълници под повърхността на Марс

Китайският марсиански роувър Zhurong е оборудван с георадар, който прониква на дълбочина до 100 метра под повърхността на планетата. Изпратените от него фотоси на мястото на кацане в равнината Утопия демонстрират съществуването на многоъгълни обекти, ситуирани на към 35 метра по целия път на робота. Обектите са с размери от няколко сантиметра до десетки метри. Учените смятат, че те са се образували вследствие на циклите на заледяване и топене преди милиарди години, само че може да са и с вулканичен генезис.

Космическият уред Zhurong кацна на Марс през месец май 2021 година и незабавно стартира главната си научна стратегия – проучване на топографията и геологията на Марс. След като трансферира 940 GB скъпи данни на учените, той влезе в хибернация в навечерието на марсианската зима. За страдание той по този начин и не се разсъни след хибернацията.

Анализирайки данните, изпратени от Zhurong, откривателите откриха доказателства за шестнадесет многоъгълни клина, ситуирани на към 1,2 км под повърхността на Марс. Това допуска, че този вид ландшафт е необятно публикуван в равнината Утопия. Наблюдаваните обекти евентуално са се образували преди 3,7-2,9 милиарда години, по време на късната хесперианска или ранната амазонска ера. След това те са били заровени под пластове от по-късни геоложки процеси.

Подобен многоъгълен ландшафт е откриван и преди в няколко региона на Марс, само че за първи път те са открити под повърхността на планетата. Според учените сходно заравяне изисква студена среда. Възможно е тези обекти да са се образували по време на циклите на заледяване и размразяване на водата/леда в южната част на равнината Утопия.

Предишни проучвания на георадарни данни демонстрираха съществуването на голям брой наводнения през един и същи геоложки интервал, вследствие на което са се образували голям брой пластове под повърхността на равнината, написа Universe Today. В подобен случай многоъгълните формирания биха могли да са зародили при изсъхването на влажната почва. Друга опция: компресията и пукнатините може да са се появили по време на охлаждането на потоците лава. Но и в двата случая зад този развой стои забележителна смяна в климата на Марс.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР