Китайският лидер Си Дзинпин каза на австралийския премиер Антъни Албанезе

...
Китайският лидер Си Дзинпин каза на австралийския премиер Антъни Албанезе
Коментари Харесай

Китай и Австралия могат да станат „доверени“ партньори, казва Си пред Albanese

Китайският водач Си Дзинпин сподели на австралийския министър председател Антъни Албанезе в понеделник, че техните страни могат да станат „ доверени сътрудници “, обещавайки да работят с Канбера по всичко – от районната сигурност до изменението на климата, до момента в който двамата водачи облекчаваха години на напрежение, което понижи търговията за милиарди долари.

Пекин е най-големият търговски сътрудник на Канбера, само че връзките внезапно се сринаха през 2020 година, откакто тогавашното консервативно държавно управление на Австралия забрани на китайския софтуерен колос Huawei 5G контракти и прикани за следствие на произхода на Covid-19, който беше открит за първи път в Китай. < p> След това сърдит Пекин наложи наказателни мита върху голям брой австралийски артикули, в това число въглища, ечемик и вино, до момента в който връзките потънаха в надълбоко заледяване.

Но Китай обърна курса, откогато Albanese пое властта през май предходната година, вдигайки множеството от своите ограничавания върху австралийските артикули и декларира, че желае „ здрави и постоянни “ връзки.

Срещайки се с Албанезе в Пекин в понеделник, Си сподели, че двете страни нямат „ главен спор на ползи “.

Китай и Австралия, Си сподели, биха могли да „ станат взаимно доверчиви и взаимно сполучливи сътрудници “, съгласно прочит на срещата от държавната телевизия CCTV.

„ Пред лицето на огромни промени в света, двете страни би трябвало да схванат вярната посока на развиване за Китай-Австралия връзки ", сподели той.

Това включва съдействие по всичко - от „ мира и стабилността на Азиатско-тихоокеанския район " до изменението на климата, сподели китайският водач.

И във встъпителните бележки, показани от австралийската социална телевизия ABC, Албанезе – първият австралийски водач, посетил Китай от повече от седем години – приветства „ несъмнено доста позитивния “ прогрес в връзките.

Откакто двамата водачи се срещнаха в Индонезия предходната година, Албанезе сподели на Си, „ търговията тече по-свободно към в изгода и на двете ни страни ".

" Ние, несъмнено, през днешния ден можем да се възползваме от опцията да проучим по какъв начин можем да имаме по-нататъшно съдействие сред нашите две страни, " сподели той.

Albanese преди този момент е признавал нуждата да остане " явен -eyed " за разликите сред двете страни.

" Трябва да си сътрудничим с Китай, където можем, да не сме съгласни, където би трябвало, и да се ангажираме с националния си интерес ", сподели той пред кореспонденти в понеделник.

" Останете бдителни "

И Китай се настръхна от пакта за сигурност на Австралия със Съединените щати и Англия и отхвърли решението си да закупи нуклеарни подводници – необятно възприемано като опит за париране на китайската военна мощност в Азиатско-Тихоокеанския район. < p> Albanese се изрече от името на правото на нациите на самоопределяне, както и правата на индивида и поддържането на мира – в това число в Тайванския проток, който разделя Китай от самоуправляващия се остров, който той счита за част от личната си територия.

Но Си в понеделник сподели на Албанезе, че двамата могат да работят дружно по провокациите за районната сигурност.

„ Когато има опити за предизвикателство на вълнения в Азиатско-Тихоокеанския район, първо би трябвало да останем бдителни и второ да им се противопоставим, “ китайците сподели водачът.

А в южната част на Тихия океан – където Канбера и Пекин през последните години се сблъскаха за въздействие – Си сподели, че Китай е подготвен да работи с Австралия, с цел да „ подкрепи укрепването на развиването “.

Той също се стреми да си сътрудничи по отношение на отбраната на „ мира и стабилността на Азиатско-тихоокеанския район с неприкритост и приемливост “ и „ справяне с провокациите, в това число изменението на климата “, сподели той.

„ Доброжелателен сътрудник “

Но анализатори споделят, че срещи на високо равнище тази седмица ще забележим, че Пекин се показва като „ благосклонен и доброжелателен сътрудник “, приветстващ капризен другар назад в кошарата.

„ Китай няма да желае да се стопира на рецензиите на своята икономическа насила или дипломацията на заложниците “, Кортни Фунг, академик в резиденция с Asia Society Australia, сподели пред AFP.

Аналитикът Юн Сун сподели, че Пекин ще има предпочитание да показа „ пътуването като Австралия, признаваща предходните си неточности “.

„ То ще показа Албанезе като от дясната страна на история и правенето на верния избор в името на (австралийската) стопанска система, изключително експортните промишлености, в това число нейната винарска промишленост “, сподели Сън от основания във Вашингтон Stimson Center.

„ Това ще бъде китайският роман. “

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР