Китайският космически апарат Чанъе-4 кацна днес на обратната страна на

...
Китайският космически апарат Чанъе-4 кацна днес на обратната страна на
Коментари Харесай

Как Чанъе-4 стигна до обратната страна на Луната

Китайският галактически уред " Чанъе-4 " кацна през днешния ден на противоположната страна на Луната. Това е първото сходно достижение в галактическите проучвания. Историята на китайската лунна стратегия заключи организация ТАСС.

Китайската стратегия за проучване на Луната стартира през 2003 година.

Първата задача е галактическата сонда " Чанъе-1 ", изстреляна през октомври 2007 година. Тя работи 16 месеца в окололунна орбита и спомогна за съставянето на триизмерна карта на Луната с висока резолюция.

През октомври 2010 година бе изведена в орбита галактическата сонда " Чанъе-2 ", която откри и фотографира евентуални подобаващи региони за кацане.

Китайският галактически уред " Чанъе-3 " беше изстрелян през декември 2013 година. Той спусна върху лунната повърхнина роувъра " Юйту ".

" Чанъе-4 " се състои от автоматизиран модул за полет с тегло 425 кг, платформа за кацане с тегло 1,2 тона и 140-килограмов роувър. Това е вторият китайски роувър на Луната. Построен е по сходство на " Юйту ".

През 2019 година Китай възнамерява да изпрати на Луната " Чанъе-5 ", който ще вземе и ще достави към 2 кг лунен грунт. След това ще бъдат пуснати два галактически апарата за кацане на Северния и Южния полюс на Луната.

Роувърът на " Чанъе-4 " е с правоъгълна форма, два сгъваеми слънчеви панела и шест колела. Той има следните размери: дължина - 1,5 м, широчина - 1 м, височина - 1,1 м. Роувърът е оборудван с разнообразни камери - за кацане, за панорамни фотоси и за пейзажни фотоси. Снабден е с радар за проучване на повърхностните пластове на Луната, с лазерен далекомер и с тримерен скенер. Наред с други принадлежности, има и дозиметър, детектор на неутрони, инфрачервен спектрометър и дребен анализатор на неутрални частици.

" Чанъе-4 " беше изстрелян от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан на 8 декември 2018 година с ракета " Великият поход - 3В ". На 12 декември 2018 година сполучливо навлезе в орбита към Земята.

Сондата " Чанъе-4 " ще организира нискочестотни радиоастрономически проучвания. Ще учи структурата на лунната повърхнина, ще направи топографски проучвания. Предвидени са и биологични опити - развъждане на картофи и размножаване на пеперуди.

Връзката на " Чанъе-4 " със Земята се реализира благодарение на спътника-ретранслатор " Цюецяо ". Той беше изстрелян на 25 май 2018 година. На 14 юни 2018 година зае позиция в точката на гравитационното равновесие сред Земята и Луната - на 455 хиляди км от Земята и 65 хиляди км от Луната. Освен че предава данните от сондата " Чанъе-4 ", той служи за наблюдаване на галактически радиоизлъчвания с ниска периодичност, които не се улавят от наземните апарати поради земната йоносфера. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР