Китайският балон лети над Южна Калифорния. Снимка: АП/БТАЧетири обекта –

...
Китайският балон лети над Южна Калифорния. Снимка: АП/БТАЧетири обекта –
Коментари Харесай

Какво предизвикателство са „Метеорологичните балони“ на Китай

Китайският балон лети над Южна Калифорния. Снимка: АП/БТА
Четири обекта – единият разказан от Вашингтон като китайски шпионски балон, бяха свалени над Съединени американски щати и Канада за по-малко от 10 дни, обобщава Франс прес известията за тези „ мистериозни нахлувания “.
Един балон и три „ обекта “
На 2 февруари Пентагонът съобщи, че следи балон, летящ на огромна височина над територията на Съединени американски щати.

Според Вашингтон безспорно става дума за китайски шпионски балон, навлязъл в Щатите към този момент от няколко дни. Пекин дава отговор, че това е цивилен летателен уред, употребен за проучвателен задачи, основно в метеорологията. На 4 февруари американската войска смъква балона над Южна Каролина.

На 10 февруари Вашингтон осведоми, че е свалил „ обект “ с незнайно предопределение и собственик, летял високо над Аляска.

На другия ден канадският министър председател Джъстин Трюдо оповестява за „ неидентифициран обект “, свален при взаимна интервенция на Вашингтон и Отава над Северозападна Канада.

В неделя аероплан Ф-16 смъква четвърти „ обект “ в северната част на Съединени американски щати.

Пентагонът съобщи, че никой от четирите обекта не е изглеждал въоръжен или обвързван със опасност от нахлуване. Но последните събития, развили се в небето над Северна Америка, станаха в белязана от комплициране конюнктура, при която на моменти изглеждаше сякаш се случва настъпление на НЛО-та, разяснява „ Ню Йорк Таймс “.
Размери и детайлности
Според управляващите трите първи апарата са били свалени с ракети от американски изтребители Ф-22.
 Кадър от поразяването на балон над Атлантическия океан край крайбрежията на Южна Каролина Кадър от поразяването на балон над Атлантическия океан край крайбрежията на Южна Каролина. Снимка: АП/ Българска телеграфна агенция
Пентагонът уточни, че китайският балон е бил висок към 60 метра, огромен колкото три рейса и е бил съоръжен с голям панер, тежащ над един звук. Щатските управляващи съпоставиха по величина идващите два обекта с фолксваген „ костенурка “.

Третият обект е бил цилиндричен, съобщи канадската министърка на защитата Анита Ананд. Според различен върховен чиновник четвъртият е бил осмоъгълен и „ без забележим панер “.

Вторият и третият уред са летели на височина към 12 000 метра, а четвъртият – на 6000 метра. Властите обявиха, че всички те са представлявали заплаха за гражданските въздушни полети.
Отломките от китайския балон
Американските управляващи към момента поставят старания да съберат отломките от китайския балон в Атлантика благодарение на самолети, кораби и дребни подводници.

ФБР съобщи, че е извадена единствено „ дребна част “ от разследващото му съоръжение, която се изследва от специалисти на Бюрото.

Тези елементи от оборудването плавали на повърхността, само че множеството останали, по-специално слънчевите панели, потънали на 14-метрова дълбочина.

Белият дом осведоми, че остатъците от обекта, свален над Аляска, са паднали в замръзнали води покрай канадската граница. Канадският министър председател Джъстин Трюдо сподели, че канадските сили занапред ще търсят и проучват отломките от третия уред. Вчера Пентагонът заяви, че американски и канадски екипи приготвят интервенция за да сложат ръка на четвъртия.
Защо тъкмо в този момент?
Според експерти американските и канадските разузнавачи непрекъснато получават голямо количество данни и наблюдават по-специално за поява на ракети, а не постепенно летящи обекти като балони.

Мелиса Далтън, зам.-министър на защитата на Съединени американски щати, съобщи през вчерашния ден, че след откриването на китайския балон американската Противовъздушна отбрана е пренастроила радарите си по този начин, че да откриват по-малки и по-бавно летящи обекти.
 китайки балон, траектория Снимка: АП/БТА
Според Щатите балонът е бил следен от китайската войска като част от въздушен флот, изпратен от Пекин над повече от 40 страни на петте континента с разследваща цел.

В очите на някои аналитици може би става дума за начало на огромна китайска шпионска интервенция за оценка на военните благоприятни условия на задгранични страни преди вероятно повишаване на напрежението към Тайван през околните години. Вероятно стартира нов стадий в международната политика.

Източник: Андрей Шарков/ БТА
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР