Китайските власти одобриха вноса на няколко генетично модифицирани култури с

...
Китайските власти одобриха вноса на няколко генетично модифицирани култури с
Коментари Харесай

Китай пусна ГМО люцерна, рапица, памук и захарна тръстика

Китайските управляващи утвърдиха вноса на няколко генетично модифицирани култури с огромно значение за селското стопанство, оповестяват международните организации, като се базират на агроминистерството в Пекин. Сред получилите зелена светлина са два сорта ГМО люцерна, които чакаха цяло десетилетие, с цел да стъпят на най-големия аграрни пазар в света.

Пекин работи деликатно с генетично модифицираните култури и, въпреки президентът Си Дзинпин публично да поддържа технологията, към момента не я ползва за по-значимите храни. Когато става дума за фуражи, западните биотехнологични компании се оплакват от забавяния, които съгласно тях са по политически аргументи.

ГМО люцерната, която в този момент получи достъп до пазара, е устойчива на пестициди и в създаването ѝ е взела участие компанията Monsanto. Сортовете от дълго време се отглеждат в Съединени американски щати. Освен нея, Пекин разреши вноса и на резистентен вид рапица, която ще се отглежда в Северна Америка и Австралия, както и създадена в Бразилия ГМО захарна тръстика и усъвършенстван от BASF памук.

Регулаторите сертифицираха и сигурността на локални ГМО артикули - соя и царевица, които са по-устойчиви на инсекти и глифозат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР