Китайските въоръжени сили съобщиха, че продължават да водят учения по

...
Китайските въоръжени сили съобщиха, че продължават да водят учения по
Коментари Харесай

Пекин обяви, че продължава ученията си в Тайванския проток

Китайските въоръжени сили оповестиха, че не престават да водят учения по море и във въздуха към Тайван. Командването на източната зона на Китайската народноосвободителна войска написа в обществената мрежа Вейбо, че през днешния ден ще се отработват набези против подводници, както и настъпателни дейности по море, съобщи Ройтерс.

Китай предприе огромните си военни маневри, включващи и изстрелване на ракети, като проява на мощ в отговор на визитата на председателката на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайван, който Пекин счита за своя територия.

Китай за втори следващ ден удължава периода на ученията към Тайван. Те започнаха в четвъртък и трябваше да свършат в неделя по обяд локално време, само че бяха продължени. За момента няма оповестена нова дата за завършек на маневрите, а някои коментатори в китайските медии показаха мнение, че сходни учения ще се трансфорат в естествена процедура, съобщи ДПА.

Говорителят на министерството на националната защита У Цян разяснява през днешния ден, че маневрите са належащо предизвестие и изцяло подобаващ и допустим отговор на скорошните провокации от страна на Съединените щати и Тайван. Според У Цян напрежението е било основано преднамерено от Вашингтон посредством визитата на Пелоси на острова макар острите възражения на Пекин.

Китайското управление отхвърля формалните контакти на други страни с Тайпе, защото счита острова за част от територията си. От своя страна Тайван се възприема като самостоятелен.

През последните няколко дни китайската войска упражнява освен морска и въздушна обсада, само че и уменията си за воден десант на тайванския бряг, съгласно китайските медии.

Тайванската войска заяви за 66 прелитания на китайски военни самолети единствено за вчерашния ден, като 22 изтребителя са пресекли междинната морска линия в Тайванския пролив - граница, която до неотдавна се спазваше от Пекин и Тайпе. Според тайванските военни 14 военни кораба на Китай също са минали тази линия.

През тази седмица са планувани и други китайски военни маневри в разнообразни акватории, в това число Бохайския залив и Жълто море, както и в южните елементи на Южнокитайско море до крайбрежията на провинция Гуандун.

Междувременно Асошиейтед прес цитира тайванската Централна новинарска организация, съгласно която армията на острова ще извърши артилерийски учения в южната част на провинция Пинтун на следващия ден и в четвъртък, като отговор на китайските маневри. Според неизвестен източник, представен от организацията, в ученията в Пинтун ще се включат снайперисти, бойни и бронирани машини, както и хеликоптери.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР