Китайските учени идентифицираха отделян от черния дроб протеин при мишките,

...
Китайските учени идентифицираха отделян от черния дроб протеин при мишките,
Коментари Харесай

Китайски учени откриха протеин, виновен за затлъстяването

Китайските учени идентифицираха отделян от черния дроб протеин при мишките, който подтиква образуването на мазнини в други органи и утежнява затлъстяването. Това тяхно изобретение може да предложи нова тактика за лекуването на затлъстяването и обвързваните с него болести, оповестява " Радио Китай ".

Учените от университета на Ухан, провинция Хубей, следили в своя опит, че когато при мишките се натрупват по-малко липиди в черния дроб, се усилват мастните киселини в мастната тъкан, което демонстрира, че евентуално черния дроб отделя секрет, който способства за затлъстяването. Чрез генетичен метод те разпознали, че отделяният от него протеин Gpnmb задейства синтеза на мастни киселини в бялата мастна тъкан, понижава разхода на сила и инсулиновата резистентност.

След това учените ревизирали дали генетичното изтриване на Gpnmb е дейно при лекуването на затлъстяване. Те инжектирали мишките с анти-Gpnmb антитела и разкрили, че протеинът бил инхибиран в черния дроб, по-късно тежестта на гризачите спаднало, нараснало се производството на топлота и чувствителността към инсулина.

Резултатите от тяхното изследване бяха оповестени в сп. „ Nature Metabolism " по-рано този месец.

Гените и околната среда са евентуални аргументи за затлъстяването. То е значим рисков фактор за появяването на диабет, затлъстяване на черния дроб, сърдечно-съдови болести и даже рак.

Учените имат вяра, че тяхното изобретение дават основа за бъдещи приложения на Gpnmb в клиничната диагностика и интернвенциите при метаболитни нарушавания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР