Китайските митнически власти заявиха, че Пекин спира вноса на всички

...
Китайските митнически власти заявиха, че Пекин спира вноса на всички
Коментари Харесай

След изпускането на вода от АЕЦ „Фукушима“ Китай спря вноса на морски продукти от Япония

Китайските митнически управляващи обявиха, че Пекин стопира вноса на всички морски артикули от Япония с неотложен резултат, съобщи Дарик с позоваване на Киодо и АП. Това се случва малко откакто Токио стартира да изхвърля обработена радиоактивна вода в Тихия океан от опустошената атомна електроцентрала " Фукушима ".

Китайското външно министерство остро осъди този ход, като го назова " извънредно себелюбив и безконтролен акт ".

Очаква се изхвърлянето на вода да продължи към 17 дни – става дума за към 7800 куб.м. вода от централата, съдържаща тритий - радиоактивно вещество, което е рисково единствено в мощно съсредоточени дози.

" Китай изрично се опълчва и твърдо осъжда (това решение). Той показва формален митинг пред Япония, като изисква от нея да постави завършек на това безразсъдно деяние ", съобщи представител на китайското външно министерство, представен от Франс прес. " Океанът е обща благосъстоятелност на човечеството ", акцентира Пекин, като добави, че изпускането на нечиста вода от АЕЦ " Фукушима " " е извънредно егоистично и безконтролно деяние, което подценява интернационалния публичен интерес ".

" Японското държавно управление не е потвърдило легитимността " на тези изхвърляния, " нито че те са безвредни за морската среда и човешкото здраве ", добави китайското външно министерство.

Международната организация за атомна сила (МААЕ), която следи интервенцията по изпускането на водите, даде през юли позволение за провеждането ѝ, откакто реши, че планът е в сходство с интернационалните стандарти за сигурност и че ще окаже " нищожно радиологично влияние върху популацията и околната среда ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР