Китайските лидери може да не се придържат към принципите на

...
Китайските лидери може да не се придържат към принципите на
Коментари Харесай

САЩ и Китай: Да скъсат е трудно - просто питайте Уолстрийт

Китайските водачи може да не се придържат към правилата на пазарния капитализъм, само че разполагат с усъвършенствани знания за уязвимостите на политическата стопанска система. По този метод, преследвайки хищническия държавен капитализъм в основни софтуерни браншове, Пекин отвори стратегически детайли на своите финансови браншове, написа Клод Барфилд за The American Enterprise Institute.

Западните банкови и капиталови компании реагираха по добър буржоазен метод, като се втурнаха да употребяват големите спестявания и капиталови запаси на китайските милиардери и възходящата междинна класа.

Както Пекин пресметна, това основава солидна войска от западни стопански ползи, притискащи да потушат възходящото напрежение в сигурността, стопанската система и политиката сред Вашингтон и все по-категоричния авторитаризъм на китайския президент Си Дзинпин.

Шествието на финансови и капиталови връзки сред китайски компании и вложители и американски и задгранични капиталови капиталисти продължава. Goldman Sachs неотдавна разгласи партньорство за ръководство на благосъстоянието с държавната Индустриална и комерсиална банка на Китай.

За да не остава обратно, Blackrock разгласи, че е получил позволение да откри партньорство за ръководство на благосъстоянието с Китайската строителна банка, до момента в който JPMorgan Asset Management влага 415 милиона $ в отдела за благосъстояние на China Merchant Bank.

JPMorgan също възнамерява независима продажба на взаимни фондове в Китай.

Американските компании не са сами: европейските компании за ръководство на активи, въпреки и не толкоз огромни, също възнамеряват да привлекат китайския пазар на спестявания: а точно, Amundi (Франция) и Schroders (Великобритания). Около 20 световни капиталови медиатори възнамеряват да основат компании за ръководство на фондове или да основат фондове за дялово присъединяване с китайски сдружения.

" Гърнето със злато " е фонд от спестявания и депозити на стойност съвсем 19 трилиона $, само че се чака да се разраства бързо през идващите години.

Финансовите облаги са евентуално изобилни, даже зашеметяващи за западните финансисти. Но както по стопански, по този начин и по геополитически аргументи, гърнето със злато може да се окаже злато на глупците.

Първо, китайските водачи на комунистическата партия имат добре документирана история на примамване на западни вложители и индустриални компании в региони, където страната е слаба, след което пренасочват политиката в интерес на локалните компании за сметка на задграничните съперници. Както предизвестява един анализатор на акции: " В Китай разпоредбите и настройките могат да се трансформират за една нощ. "

Отвъд конкурентните премеждия, връзките сред Съединени американски щати и Китай и по-големият геополитически пейзаж внезапно се смрачават. Президентът Джо Байдън алармира, че администрацията му ще продължи и даже ще усили ударите против редица хипотетични китайски закани за Съединени американски щати и техните съдружници, като антиконкурентни практики, човешки права и сигурност.

По отношение на интернационалните капиталови и финансови фронтове той неотдавна усили броя на китайските компании които попадат под рестриктивните мерки за американските вложители - и неговата администрация даде обещание да добави спомагателни имена към този лист в бъдеще в " по-широк обсег ", с цел да противодейства на " дейностите на Китай, против нашите ползи и нашите полезности. "

С всичко казано, в това число възбраните, наследени от администрацията на Доналд Тръмп, стотици китайски компании са пометени в антиинвестиционната мрежа.

Китай реагира реципрочно. Нов китайски закон за сигурността на данните по-строго контролира потоците от данни, със строги наказания и опция за прекъсване за китайски и задгранични компании, които разрешават данните да напущат страната без позволение от регулаторите.

Миналата седмица Китай увеличи мизата, като одобри Закон за анти-чуждестранните наказания, допускащ на китайските чиновници да отвръщат на задгранични компании, които се придържат към изискванията на задгранични (до огромна степен американски) наказания против китайски компании.

Както нормално, всичко това е обстойно и не е ясно по какъв начин ще бъде тълкувано. Но това към този момент провокира " студ " от задгранични компании, опериращи в континенталната част на Китай.

Всичко това предвещава тъмно бъдеще за извънредно амбициозната капиталова стратегия на Уолстрийт. Преди време съветникът по администрацията на Байдън Джейк Съливан попита в есе за външна политика " Защо... би трябвало ли договарянията на Съединени американски щати да бъдат приоритет за отваряне на финансовата система на Китай за Goldman Sachs? "

Добър въпрос, Джейк. Какъв е вашият отговор в този момент, когато вие и президентът Байдън държите юздите на вложенията?
 Азия приветства резервирано Г-7 против китайския
Азия приветства резервирано Г-7 против китайския " Един пояс, веднъж "

Чувстват се притиснати да се изясняват, че не работят с Китай " заради някакви идеологически или геополитически аргументи "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР