Китайските компании за електромобили навлизат в Югоизточна Азия с безпрецедентна

...
Китайските компании за електромобили навлизат в Югоизточна Азия с безпрецедентна
Коментари Харесай

Китайските електромобили навлизат все по-уверено на пазарите в Югоизточна Азия

Китайските компании за електрически автомобили навлизат в Югоизточна Азия с невиждана скорост от началото на годината, като разширението им върви по всички вероятни линии – от експорт, до създаване на заводи за сглобявани и даване на локализирани услуги.

Появата на пазара, доминиран до момента от японски производители, на нови китайски играчи, трансформира последователно конкурентния пейзаж с многообразие от налични и високотехнологични модели електрически автомобили.

„ Без подозрение Югоизточна Азия се трансформира в един от стратегически най-важните външни пазари за нашата компания тази година. Подготвяме вложения и маркетингова тактика, както и доста други китайски производители на електрически автомобили “, споделя пред  Global Times  представител на огромна компания, поискал анонимност. По думите му, множеството електрически автомобили, които китайските компании продават в Югоизточна Азия, са компактни модели, на цена към $20 000, с цел да бъдат привлекателни за всеобщия консуматор, и тази маркетингова тактика към този момент се оказва с голям триумф. „ Популярността на нашите модели в някои страни, като Тайланд и Индонезия, надвиши упованията ни. Много локални клиенти трябваше да чакат по няколко месеца за доставка “, прибавя той.

През септември най-големият производител на електрически автомобили в Китай BYD разгласи, че ще сътвори цех в промишлен парк в Тайланд, ръководен от локалния колос WHA Group. Съоръжението, което ще бъде първото напълно притежавано от BYD отвън Китай, се чака да стартира работа през 2024 година с планиран годишен потенциал от 150 000 бройки.

Освен BYD, шанхайската „ Хозон “ (Hozon New Energy Automobile Co.) отвори първия си тайландски шоурум в комерсиалния център Central Rama 2 в Банкок през септември, а „ Грейт Уол “ (Great Wall Motor) също се ангажира през ноември да удвои вложенията си в Тайланд, откакто навлезе на пазара там преди две години, заяви японсикят информативен портал Nikkei Asia.

Благодарение на тази наклонност директните задгранични вложения от Китай към Тайланд съвсем се удвоиха през първите девет месеца на 2022 година спрямо предходната година. И доста неща се пренасочват към локалния бранш на електрическите автомобили, се споделя в разбор на „ Блумбърг “. В съпоставяне с други пазари, Югоизточна Азия е релативно постоянен, както от геополитическа позиция, по този начин и от позиция на веригата за доставки, акцентират наблюдаващи от промишлеността, акцентирайки стабилността като една от основните аргументи за подсилване на локалното наличие на китайските производители на електрически автомобили.

„ Тази година в Европа има стратегически прозорец от благоприятни условия, защото търсенето на създадени в Китай електрически автомобили е очевидец на избухлив растеж заради неналичието на авточасти и чипове на континента, които са сериозни за производството на тези коли. Но тази опция няма да продължи дълго, а политическите опасности нарастват спираловидно и понижават понижаване тласъците на китайските компании за дълготрайни вложения “, споделя още анонимният източник на Global Times.

Същевременно пазарът на електрически автомобили в Югоизточна Азия към момента не е огромен, което значи, че пространството за бъдещо разширение е доста обещаващо и може да се трансформира в набор от благоприятни условия за китайските производители. Според данни на Федерацията на автомобилните компании от АСЕАН, продажбите в Югоизточна Азия са били 2,79 милиона бройки през 2021 година, което е с 14 % повече на годишна база, като растежът се дължи основно на сегмента на електрическите автомобили. Друг отчет, оповестен от изследователската компания Research and Markets, предвижда, че до 2027 година пазарът на електрически автомобили може да доближи размер от 2,67 милиарда $ по отношение на пазарна оценка от 500 милиона $ предходната година, разширявайки се с 32,73 % годишно.

На фона на устрема към световна въглеродна индиферентност, страните от Югоизточна Азия също вкараха серия от политики за поощряване развиването на бранша на електрическите автомобили и свързаната с него инфраструктура, полагайки солидна основа за развиването на локалния пазар. Според пътна карта, оповестена от тайландското държавно управление, производството на електрически автомобили би трябвало да съставлява най-малко 50 % от общото на разнообразни транспортни средства до 2030 година по отношение на предходната цел от 30 %.

„ Тайланд има преимущество в развиването на бизнеса с електрически автомобили. Това е най-големият авто пазар в АСЕАН и център на автомобилното произвеждане в Югоизточна Азия. Правителството също по този начин одобри редица ограничения, свързани с построяването на уреди за зареждане и понижаване на налозите за покупка на електрически автомобил, което подтиква бързото развиване на бранша “, разяснява представител на BYD пред Global Times.

Навлизането на нови китайски играчи на пазара в Югоизточна Азия се чака също да измести редица преобладаващи досега играчи като „ Тойота “ и „ Хонда “, чийто пазарен дял при бензиновите коли доближава 80 % в някои страни. „ В съпоставяне с китайските производители на електрически автомобили, които са спечелили водеща позиция в международен мащаб с помощта на потенциала за създаване на цялата верига за доставки и конкурентните индустриални разноски – вследствие на икономии от мащаба – адаптирането на японските марки наподобява много постепенно “, означи анонимният източник на Global Times. Но все пак той показва, че обичайните желания на потребителите от Югоизточна Азия към японските модели значи също, че китайските ще би трябвало да харчат повече за реклама.

Миналата седмица BYD разгласи, че е създал и доставил 3-милионния си електрически автомобил, което подрежда компанията измежду едни от първите, постигнали този крайъгълен камък в продажбите, и приказва доста за мощта на автомобилното произвеждане на Китай. Според изказване, изпратено от компанията до Global Times, данните за продажбите са едно от най-хубавите доказателства, подчертаващи трансформацията на Китай от „ огромна автомобилна страната “ в „ мощна автомобилна страна “.

На 1 януари 2022 година мега договорката за свободна търговия – Регионалното всеобхватно икономическо партньорство, влезе в действие, което също благоприятства по-нататъшното поощряване на интеграцията на бранша на електрическите автомобили в индустриалните вериги в Азиатско-тихоокеанския район и оползотворяването на сравнителното преимущество както на Китай, по този начин и на АСЕАН в цялостна степен.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР