Китайските компании, работещи в областта на проектирането и производството на

...
Китайските компании, работещи в областта на проектирането и производството на
Коментари Харесай

SSD повече няма да се нагряват? Китай разработи съвсем нов RISC-V контролер премахващ недостатъците на флаш дисковете

Китайските компании, работещи в региона на проектирането и производството на електроника, се развиват доста интензивно. Една от тях е Yingren Technology, чийто екип съумя да сътвори нов контролер за актуалните флаш дискове. На пръв взор това не е нищо значимо, само че не е по този начин. Всъщност точно този съставен елемент съумява да в профил казуса с прегряването на SSD. А това доста утежнява живота на флаш диска.

Какво тъкмо е създала компанията?

Контролерът се базира на познатата на доста хора архитектура RISC-V и се назовава YRS820. Предназначен за потребителски модели, съставният елемент разрешава висока скорост на трансфер на данни без отрицателния непряк резултат от прегряване на самото устройство.

Някои SSD модели се нагряват доста, което в най-хубавия случай понижава общата продуктивност на устройството. В най-лошия случай флаш дискът просто се поврежда, което води до загуба на всички потребителски данни. Да напомним, че SSD дисковете се „ срутват “ ненадейно, за разлика от HDD дисковете, които нормално се повреждат последователно.

Някои компании оферират решения за елиминиране на прегряването. Например те създават специфични радиатори и даже системи за водно изстудяване. Последните се създават за най-скъпите SSD дискове. Контролерът, за който стана дума нагоре, дава опция да се отървем от нуждата да инсталираме спомагателни аксесоари. Освен това той е основан на отворени технологии, тъй че няма да се постанова да се заплащат лицензионни такси. Съответно се понижава и цената на продукта – най-малко по този начин се надяваме.

Производителят оповестява, че новият контролер е опростена версия на модела YRS900, който се конфигурира на корпоративните SSD дискове. Компонентът дава опция да се обезпечи високоскоростен продан на данни - при четене на равнище до 14 GB/s (гигабайта в секунда) и при запис до 12 GB/s.

Това е допустимо с помощта на четириканалния PCIe 5.0 интерфейс и осемте канала NAND флаш памет. Контролерът поддържа NVMe 2.0 стандарта, а интерфейсът PCI-E има скорост на трансфер 2667 MT/s (милиони прехвърляния на данни в секунда). Максималният потенциал за предпазване, който поддържа контролерът, е 8 TB. Няма най-малък, само че като цяло това не е от огромно значение.

Сред другите благоприятни условия на YRS820 се загатват интелигентните благоприятни условия и специфичните оптимизации. Те служат за понижаване на латентността и възстановяване на продуктивността при натоварвания, присъщи за игрите и при приложенията с изкуствен интелект. Има и поддръжка на DirectStorage.

Производителят оповестява също, че съставният елемент е изцяло съчетаем с TLC и QLC стандартите за памет, т.е. с три и четири бита информация в една клетка. Високата скорост на продан на данни е реализирана посредством потреблението чипа памет X3-9070 TLC NAND с 232 пласта, създаден от китайската компания YMTC.

Струва си да се означи, че китайската компания разгласи 232-слойната памет X3-9070 още през месец август 2022 година. В допълнение към паметта YMTC тогава описа и за патентованата архитектура на паметта Xtacking 3.0. Тази архитектура допуска съставянето на NAND чип от два кристала: в единия от тях се разполага масивът от 3D NAND клетките памет, а в другия – схемите за зареждане и ръководство.

Има ли аналози?

Да, само че съгласно производителя множеството сходни решения имат съществени дефекти. Най-близък по характерности е контролерът Phison E26. Това е хибриден чип, който съчетава едно ядро AndesCore N25F с архитектура RISC-V с четири ядра ARM Cortex R5. Той обезпечава скорости на четене и запис от 14,5 GB/s и 12,7 GB/s.

Общо взето, доста положителни индикатори, само че с цел да ги реализира, чипът се нуждае от пасивно или, при изискване на непрекъсната работа в режим на висока продуктивност, от интензивно изстудяване. Ако това изискване не е обезпечено, контролерът стартира да влиза в тротлинг. Тоест да понижава личната си продуктивност, с цел да избегне прегряването.

Китайското решение е очевидно по-добро и има всички шансове да преобърне пазара на флаш дисковете.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР