Китайските банки са изправени пред загуби от 350 милиарда долара

...
Китайските банки са изправени пред загуби от 350 милиарда долара
Коментари Харесай

Бойкот на ипотечните кредити в Китай: банките могат да загубят 350 милиарда долара

Китайските банки са изправени пред загуби от 350 милиарда $ в най-лошия сюжет, поради ипотечните заеми. Доверието в националния пазар на парцели се срутва и управляващите се борят да овладеят разтърсванията.

Множество закъсали планове подкопа доверието на стотици хиляди купувачи на жилища, предизвиквайки протест на ипотечните заеми допълнително от 90 града и предизвестия за по-големи опасности. Големият въпрос в този момент не е дали, а с какъв брой ще бъде ударена банковата система.

В най-лошия сюжет S&P Global Ratings пресметна, че 2,4 трилиона юана или 356 милиарда $, (6,4% от ипотеките), са изложени на риск, а Deutsche Bank предизвестява, че минимум 7% от жилищните заеми са в заплаха. Досега записаните банки са отчели единствено 2,1 милиарда юана просрочени ипотеки като директно наранени от протестите.

" Банките са в капан ", споделя Жиу Чен, професор по финанси в бизнес учебното заведение на Университета на Хонконг. " Ако не оказват помощ на строителните бизнесмени да завършат плановете, в последна сметка ще изгубят доста повече. Ако го създадат, това ще зарадва държавното управление, само че и за тях ще има риск.
 Жилищната рецесия в Китай топи междинната класа
Жилищната рецесия в Китай топи междинната класа

В момента развиването на бранша на недвижимите парцели в цялата страна е в застой и цените на жилищата падат

Пекин към този момент беше разтресен от забавянето на икономическия напредък, спиранията поради Covid и рекордно високата безработица измежду младежите. Най-важното в този момент е финансовата и обществена непоклатимост. Усилията за това включват гратисен интервал за заплащане на ипотечни заеми и фонд, подкрепян от централната банка, който да дава финансова поддръжка на строителите. Така или другояче се чака банките да играят дейна роля в бранша.

Към края на март има 39 трилиона юана неизплатени ипотеки и още 13 трилиона юана заеми за строителни бизнесмени, съгласно данни на Народната банка на Китай.

Пазарът на недвижими парцели е " най-хубавата основа " за финансова непоклатимост в Китай, разяснява ръководещият шеф на Teneo Holdings Габриел Вилдау.

Ипотеките съставляват към 34% от общите заеми в Postal Savings Bank of China Co. и China Construction Bank Corp. в края на 2021 година, над регулаторната граница от 32,5% за най-големите банки.

Около 7% от непогасените ипотечни заеми могат да бъдат наранени, съгласно анализатора на Deutsche Bank Лусия Куонг. Тази оценка може и да е консервативна имайки поради ограничавания достъп до информация за незавършените планове обаче.

Местните банки биха могли да поемат повече отговорност от държавните въз основа на предходни избавителни проекти, а също и поради по-силните си връзки с локалните държавни управления, макар че техните финансови буфери изостават надалеч от междинните за промишлеността.
 Икономиката на Китай се свива внезапно
Икономиката на Китай се свива внезапно

Основната причина са продължителните локдауни в страната

Китайските банки набраха рекорден капитал през първото полугодие от продажби на облигации, до момента в който се приготвят за евентуален скок на необслужвани заеми.

Лошите заеми на кредитори, които възлизат на 2,9 трилиона юана в края на март, може да доближат нови върхове и да натоварят стопанска система, чийто е с най-бавните темпове от началото на Covid 19.

Ръстът прихода се забавя, което понижава още способността на купувачите на жилища да обслужват задълженията си. Спроед прогнози на S&P Global продажбите на жилища може да спаднат с до 33% тази година на фона на протеста на ипотечните заеми. Около 28 от 100-те най-големи бизнесмени в строителството по продажби са изпаднали в несъблюдение на облигации или са договорили удължение на дълга с кредиторите през последната година.

Инвестициите в парцели, които подтикват търсенето на артикули и услуги, които съставляват към 20% от брутния вътрешен артикул на страната, се сринаха с 9,4% през юни.

След като записаха най-бързото повишаване на облагите от близо десетилетие предходната година, банките са изправени пред предизвикателна 2022 година
 10 000 богаташи от Китай желаят да изнесат $48 милиарда и да се измъкнат от страната
10 000 богаташи от Китай желаят да изнесат $48 милиарда и да се измъкнат от страната

Дали държавното управление на президента Си Дзинпин ще ги остави да изоставен родината си

Забавяне с 10% в растежа на вложенията в недвижими парцели се трансформира в нарастване на неприятни заеми, което значи 17% спад в облагите им за 2022 година, пресметнаха анализаторите на Citigroup в разбор от юли.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР