Китайски Воден Дракон е гущер с много интересен външен вид.

...
Китайски Воден Дракон е гущер с много интересен външен вид.
Коментари Харесай

Китайски Воден Дракон

Китайски Воден Дракон е гущер с доста забавен външен тип. Китайски Воден Дракон е желан за домакински любим поради екзотичната си осанка.

История на Китайски Воден Дракон

Според експертите Китайски Воден Дракон се е появил на планетата ни преди повече от 300 милиона години. Днес Китайски Воден Дракон се среща в Индокитай и Китай. Той носи също по този начин наименованието Водна Агама, Зелен Воден Дракон и Тайландски Воден Дракон. Китайски Воден Дракон може да се види в гори и избира да живее край реки или езера. Китайски Воден Дракон може да се види във Виетнам, в южната и в източната част на Тайланд, както и в Лаос. Китайски Воден Дракон може да се види и в блатисти местности, защото при липса на близки езера или реки търси някаква влажна околност и не подценява блатата.

Как наподобява Китайски Воден Дракон

Китайски Воден Дракон доближава дължина от 1 метър дружно с опашката, която е дълга съвсем 70 сантиметра. Женските са доста по-дребни от мъжките. Върху шията, гърба и в основата на опашката на мъжките има гребен от високи рогови люспи. Женските също може да имат гребен от люспи, само че той е доста по-малък.

Китайски Воден Дракон е с изумрудено-зелен цвят, като мъжките са с по-ярки цветове от женските. Долната челюст на Китайски Воден Дракон е розова. Мъжките имат оранжево леке под гърлото. Опашката е сплескана от двете страни и покрита с тъмни хоризонтални черти. Опашката на Китайски Воден Дракон е доста мускулеста, тъй като му служи за смяна на посоката по време на плуване, както и като оръжие при нахлуване от хищници.

Долната част на шията на Китайски Воден Дракон е яркорозова или прасковена. Очите на Китайски Воден Дракон са с черен кант, черните линии не престават и върху главата на животното. Понякога тези линии са със синкав колорит. По тялото на Китайски Воден Дракон може да има тюркоазени линии. Между очите си Китайски Воден Дракон има сред очите си особено светлочувствително леке, което оказва помощ на животните да усеща разликите в интензитета на светлината и по този начин да намира най-хубавото място, с цел да се припича на слънце.

 Гущер Китайски Воден Дракон

Благодарение на това леке Китайски Воден Дракон усеща приближаването на хищни птици поради сенките им. Китайски Воден Дракон има мускулести крака, като предните приключват с лапи с четири пръста, а задните - с лапи с по пет пръста. Зъбите на Китайски Воден Дракон са дребни, само че доста остри, челюстите са мощни и мощни.

С какво се храни Китайски Воден Дракон

Китайски Воден Дракон се храни с разнообразни типове инсекти, дребни рибки, дребни безгръбначни и даже доста дребни бозайници. Много рядко Китайски Воден Дракон се принуждава да стигне до канибализъм - това се случва единствено в случай че прекомерно доста време е стоял без храна. Когато се отглежда като домакински любим, Китайски Воден Дракон може да хапва зеленчуци и плодове. Китайски Воден Дракон би трябвало да се храни един път дневно.

Размножаване на Китайски Воден Дракон

Китайски Воден Дракон се развъжда посредством яйца. Китайски Воден Дракон става полово зрял след края на втората си година. В дивата природа Китайски Воден Дракон се чифтосва от декември до февруари. Преди това обаче спи зимен сън, който трае към два месеца. Затова при предпочитание на стопанина на Китайски Воден Дракон да получи поколение от любимеца си, той би трябвало да го принуди да заспи зимен сън.

За задачата температурата в терариума би трябвало последователно да се понижава, както и осветлението. След това в продължение на няколко седмици се усилва последователно температурата, с цел да може Китайски Воден Дракон да е подготвен за чифтосване. Около 50 дни след чифтосването женският Китайски Воден Дракон снася до 20 яйца. След към два месеца дребните се появяват на бял свят. Те са дълги към 15 сантиметра и са мрачно зелени, долната част на тялото е светлозелена, жълтеникава или бяла. Веднага откакто се излюпи от яйцето, Китайски Воден Дракон стартира да се храни с инсекти.

Любопитни обстоятелства за Китайски Воден Дракон

На някои места в природата, където по принцип не се среща, Китайски Воден Дракон може да бъде забелязан - това се дължи на обстоятелството, че някои притежатели на тези красиви гущери ги изоставят в дивата природа, откакто им е омръзнало да ги гледат като домашни любимци. Китайски Воден Дракон може да живее до 15 години.

Интересен факт е, че Китайски Воден Дракон може да остане повече от 20 минути под вода, в случай че усети заплаха. Китайски Воден Дракон е доста добър плувец и преодолява огромни дистанции, когато се избавя от див звяр.

Китайски Воден Дракон живее по дърветата и е деен денем. Ако се почувства в заплаха, Китайски Воден Дракон се хвърля от някой клон във водата и по този начин се избавя от преследването на хищници.

 Китайски Воден Дракон

Китайски Воден Дракон е отзивчив и доста любопитен. В същото време това животно е доста плашливо и в случай че е хванато в дивата природа, с цел да се трансформира в домакински любим, най-вероятно ще почине от стрес, тъй като непрекъснато ще се блъска в стъклата на терариума.

През най-горещата част от деня Китайски Воден Дракон стои в непосредствена непосредственост до водата, върху клоните на дърветата. Помежду си тези огромни гущери поддържат връзка с езика на жестовете - с клатене на главата, придвижвания на лапите и на опашката, както и с издуване на гърлото.

Когато мята опашка наляво и надясно, Китайски Воден Дракон демонстрира, че е сърдит. Ако единствено маха леко опашката си, Китайски Воден Дракон демонстрира, че е надъхан другарски. Когато издува гърлото си, Китайски Воден Дракон предизвестява, че ще нападна. След това атакува и може да нанесе дребни рани на човек с острите си зъби.

Ако се гледа като домакински любим, Китайски Воден Дракон би трябвало да има водоем с клони, потопени в него, защото в случай че се умори прекомерно доста от плуването, може да се удави. В терариума на Китайски Воден Дракон би трябвало да има ултравиолетова лампа.

Като множеството гущери, Китайски Воден Дракон може да откъсне опашката си при нахлуване от див звяр, в случай че не е в положение да избяга. Опашката на Китайски Воден Дракон след няколко месеца израства отначало, само че към този момент е с доста по-тъмен цвят и много по-дебела от предходната.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР