Китайски учени са разработили компютърен процесор с размерите на цяла

...
Китайски учени са разработили компютърен процесор с размерите на цяла
Коментари Харесай

Китай създаде „царски“ 256-ядрен процесор с размерите на цяла силициева пластина заради санкциите на САЩ

Китайски учени са създали компютърен процесор с размерите на цяла силициева пластина, с цел да заобиколят глобите на Съединени американски щати...

Емил Василев преди 54 секунди 2 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 11:35 | 14.01.2024

Доста ненадейно новата стомана на Хонконг може да докара до гражданска война в производството на водород

НаукаЕмил Василев - 15:15 | 13.01.2024

Учени откриха оптималния брой крачки дневно, които би трябвало да изминавате и той не е 10 000

ТелефониДаниел Десподов - 15:05 | 12.01.2024

Русия стартира всеобщо да изключва SIM-картите на потребителите, които не са дали персоналните си данни

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

С дребни изключения производството на чипове върви по пътя на чиплетите, като сглобява процесори с по-висока продуктивност и повече функционалности от обособени кристали върху една плочка, само че има и противоположен път – да се основават процесори с размерите нацяло парче силициева пластина. Процесорите Cerebras са най-яркият образец за това. Оказа се, че Китай знае по какъв начин да създава „ царски процесори “.

В края на декември 2023 година китайското научно списание Fundamental Research разгласява публикацията „ The Big Chip: Challenge, Model and Architecture “ (Големият чип: предизвикателство, модел и архитектура) на учени от Института по компютърни технологии на Китайската академия на науките. Статията на британски език е свободно налична на следния линк. В публикацията авторският колектив освен разисква проблемите на производството на чипове в мащаб на цяла силициева пластина, само че и оповестява за производството на 22 nm първообраз на чип на Zhejiang благодарение на CMOS технология.

Експерименталният процесор се състои от 16 функционално самостоятелни процесора, всеки от които има 16 изчислителни ядра (общо 256 ядра). Всички процесори са свързани посредством общ интерфейс за достъп. Това разрешава да се опрости окабеляването и ръководството на чипа. Всеки процесор има своя лична памет, само че достъп до нея може да се получи от всеки процесор на пластината.

Екипът сподели също, че препоръчаната от тях технология разрешава производството на чипове със 100 процесора (1600 ядра общо). Заради глобите Китай няма достъп до най-модерните литографски скенери за произвеждане на полупроводници, тъй че „ царски чипове “ биха могли да бъдат опция на по-малките чипове с по-гъсто ситуирани транзистори. Все още стои въпросът за потреблението на сила от процесорите с размер на цяла пластина, само че Китай може би няма друга опция, в случай че желае да усъвършенства продуктивността на суперкомпютрите си.

Процесорът на американската компания Cerebras показва чудеса откъм продуктивност при умерена консумация, само че той (и по-точно втората му версия) е създаден по 7 nm софтуерен развой. Китайският 22 nm чип няма да може да се конкурира с него в това отношение, само че ще може да взема решение неговия набор от задания. Освен това разработчиците ще натрупат скъп опит и ще усъвършенстват технологиите и архитектурите, което ще им бъде от изгода в бъдеще, когато в ръцете им попаднат най-новите литографски скенери.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР