Китайски учени предложиха новаторска изследователска програма, наречена Проучване на близки

...
Китайски учени предложиха новаторска изследователска програма, наречена Проучване на близки
Коментари Харесай

Китай ще търси обитаеми светове около близки слънцеподобни звезди

Китайски учени предложиха новаторска изследователска стратегия, наречена „ Проучване на близки обитаеми екзопланети “ (ПБОЕ), за търсене на годни за живот небесни тела при „ близки съседи “ на Слънчевата система, оповестява Българска телеграфна агенция.

В рамките на тази стратегия телескоп с апертура 1,2 м ще бъде изведен в непрекъсната орбита в точка сред Земята и Слънцето, в която гравитацията на двете небесни тела се обезврежда взаимно (наречена точка на Лагранж). С помощта на високопрецизна астрометрия телескопът ще изследва към 100 звезди, сходни на Слънцето, на разстояние до 32 светлинни години от Слънчевата система, и ще дефинира броя, масата и 3D орбитите на околните до тях планети.

„ Досега организирахме редица предварителни изследвания и постигнахме огромен прогрес “, съобщи основният откривател на ПБОЕ Цзи Цзянхуей в неотдавнашно изявление за Синхуа. Според Цзи, който е и професор-изследовател в Обсерваторията на Пурпурната планина към Китайската академия на науките (КАН), откривателите са приключили демонстрациите на научните цели и основните технологии и са изготвили първообраз на телескопа в мащаб 1:6. Разработили са също по този начин способ за поправяне на изкривяването на изображението и способ за ръководство на спътника с висока непоклатимост и висока акуратност на ориентиране. Научните общности в страната и чужбина са постигнали консенсус, че търсенето на близки обитаеми планети е доста значим въпрос, съгласно У Цзи, президент на Китайското общество за галактически проучвания, някогашен шеф на Националния център за галактически науки на КАН.

Това, което учените назовават „ близки “, е в галактически мащаб. То значи, че дадена звезда дружно с нейните планети се намират на разстояние до няколко десетки светлинни години от нашата Слънчева система. Повечето от звездите-домакини на земеподобни планети, открити в обитаемата зона, не са сходни на Слънцето звезди, а червени джуджета с изригвания, произвеждащи мощна радиация, която не е подобаваща за оцеляването на живота, изяснява У Цзи и прибавя, че учените са по-заинтригувани от околните, сходни на Слънцето звезди, които приютяват евентуално обитаеми планети, сходни на Земята.

Търсенето не е елементарно. Понастоящем 70 % от откритите екзопланети са видяни посредством така наречен директен способ. Принципът на директния способ се състои в това, че когато орбиталните планети минават пред звездата, яркостта на звездата от време на време се понижава. Транзитният способ обаче има дефекти – да вземем за пример откриването на планети-кандидати се нуждае от в допълнение удостоверение посредством други способи на наблюдаване от доста огромни наземни телескопи. Освен това той записва единствено радиуса на планетите, само че не може непосредствено да мери тяхната маса.

Екипът от Обсерваторията на Пурпурната планина, управителен от Цзи, предлага новаторски способ. При него се употребява астрометрия за тъкмо премерване на смяната на относителното състояние на целевата звезда по отношение на 6-8 отдалечени референтни звезди. По този метод се записва дребното съмнение на целевата звезда, породено от гравитационните разстройства от планетите, които обикалят към нея. Така се засичат сходни на Земята планети в обитаемата зона към околните слънцеподобни звезди.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР