Китайски изследователи започнаха опити за размножаване на 66 500 семена

...
Китайски изследователи започнаха опити за размножаване на 66 500 семена
Коментари Харесай

Космически картофи: В Китай правят експерименти със семена, изложени на космическа радиация

Китайски откриватели започнаха опити за размножаване на 66 500 семена от картофи, които пътуваха до космоса на борда на кораба " Шънчжоу-16 " дружно с екипажа, съобщи Синхуа. 

Семената останаха в космоса повече от 180 дни.

След покълването, развъждането и пресаждането ще бъдат подбрани най-хубавите сортове, на които ще бъде направена спомагателна оценка, споделя Чжан Линхай, шеф на софтуерния иновационен център в компанията Xisen Potato Industry Co.

Този тип развъждане на култури се отнася до семена или варианти, изложени на галактическа радиация и микрогравитация, с цел да мутират гените им и да се основат нови типове или сортове с по-добри характерности като по-кратък интервал на напредък, по-висок рандеман и по-добра резистентност към заболявания.

Space-exposed potato seeds enter experimental planting stage in China
— CGTN (@CGTNOfficial)
Изследователите от центъра в окръг Шанду в северния китайски самостоятелен район Вътрешна Монголия възнамеряват да основат по-устойчиви сортове картофи, както и по-високи добиви посредством опити, при които се употребява усъвършенствана технология за редактиране на гени .

Този метод има капацитет да понижи цикъла на селекция от повече от десетилетие на единствено няколко години, споделя Чжан.

За повторно компанията Xisen Potato Industry Co., Ltd. изпраща семена в космоса. През юни 2022 година 20 000 семена от картофи, подбрани от компанията, са изпратени на китайската галактическа станция с кораба " Шънчжоу-14 ", като се завръщат на Земята след 182 дни.

През 1987 година Китай изпраща в космоса първите си семена, в това число на ориз и чушки. През последните повече от тридесет години азиатската страна е провела над 30 сходни галактически опита с растителни семена , разсад и сортове и в следствие са отгледани съвсем 1000 нови сорта, отбелязва Синхуа. 

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР