Китайската сонда за изследване на Марс Tianwen-1 е изминала около

...
Китайската сонда за изследване на Марс Tianwen-1 е изминала около
Коментари Харесай

Китайската сонда Tianwen-1 измина 400 милиона км и ще достигне Марс през февруари

Китайската сонда за проучване на Марс " Tianwen-1 " е минала към 400 милиона км за 163 дни полет и ще доближи орбитата на Червената планета през февруари. Това заяви организация Синхуа.
Към 06:00 ч. на 3 януари сондата " Tianwen-1 " е в полет към този момент 163 дни, като дистанцията, изминато от нея, към този момент е достигнало 400 милиона км ", отбелязва организацията. " Намира се на 130 милиона км от Земята и на 8,3 милиона км от Марс ".
Положението на сондата в космоса остава устойчиво, заяви още Синхуа.
Според проекта на полета, след повече от месец тя ще се приближи до Марс и ще стартира да се забавя, след което ще навлезе в орбитата на планетата и ще се приготви за кацане.
Както беше обявено по-рано от галактическото ръководство, траекторията на сондата към Марс не е права линия, а дъга. Ето за какво дистанцията от устройството до Земята е по-малко от действителния път, който е минало към Червената планета.
" Tianwen-1 " бе изстреляна на 23 юли 2020 година с ракета " Changzheng 5 " от космодрума " Wenchang " в южната китайска провинция Хайнан. Общо сондата ще работи в орбитата на Марс съвсем три месеца, след което (приблизително през май) от нея ще се отдели модул, който ще кацне на територията на низината Утопия - най-големият кратер от удар в Слънчевата система. След инспекция на всички системи, марсоходът ще напусне платформата и ще стартира да изследва планетата.
Сред научните цели на задачата са проучване на морфологията и геоложките характерности на повърхността на Марс, търсене на залежи на лед и седиментни скали, проучване на йоносферата, магнитното поле и вътрешната конструкция на планетата.
По време на подготовката на задачата Държавната галактическа администрация на КНР си сътрудничи с Европейската галактическа организация, Франция, Австрия и Аржентина.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР