Китайската сонда Тянвън-1“, която в момента се намира в орбитата

...
Китайската сонда Тянвън-1“, която в момента се намира в орбитата
Коментари Харесай

„Тянвън-1“ изпрати първите невероятни снимки с висока резолюция на Марс

Китайската сонда „ Тянвън-1 “, която сега се намира в орбитата на Марс и би трябвало да кацне на повърхността в близкото бъдеще, изпрати първите фотоси с висока резолюция на Червената планета. И те са невероятни.

Още при започване на февруари апаратът направи своите първи фотографии, само че актуалните са доста по-детайлни.

По време на снимането им „ Тянвън-1 “ е бил на едвам 330-350 км от повърхността на Марс. На цветната фотография нагоре да вземем за пример можете да видите северния полюс в цялото му величие.

Що се отнася до двете черно-бели фотоси, тяхната резолюция е 7 м, което значи, че камерите могат да разграничават обекти, намиращи се на едвам 7 м разстояние. На тези фотографии виждаме планински хребети, кратери и пясъчни дюни. Според учените най-големия кратер, който виждаме по-долу, доближава 620 м ширина.

Източник: CNSA

„ Тянвън-1 “ (което в превод на български значи " В търсене на божествената истина " ) бе изстрелян през юли 2020-та дружно с „ Пърси “ на NASA и „ Хоуп “ – първата задача на Обединените арабски емирства. Благодарение на деликатно подбраната дата пътешествието и на трите апарата бе едвам 7 месеца.

„ Тянвън-1 “ се състои от орбитър, спускаем модул и 6-колесен роувър. Орбитърът доближи Марс на 24 февруари. Според Китайската галактическа организация той ще направи опит за кацане през май или юни тази година. Целта е южната част на Утопия Плантия – голяма низина в кратера Утопия (най-големият кратер в цялата Слънчева система).

Източник: CNSA

Що се отнася до роувъра, който към момента си няма, той може да се движи с към 200 м в час, което е много бързо за марсоход. В момента „ Кюриосити “ се придвижва с едвам 140 м в час, а „ Пърси “ – със 152 м/ч. Освен това китайският роувър е оборудван с шест научни инструмента, в това число радар, който може да прониква в земните глъбини, и мултиспектрална камера.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР