Китайската сонда "Тянвън-1" измина 10 милиона километра от Земята и

...
Китайската сонда "Тянвън-1" измина 10 милиона километра от Земята и
Коментари Харесай

Китайската марсианска сонда започна проверка на научните инструменти

Китайската сонда "Тянвън-1 " измина 10 милиона километра от Земята и стартира да тества научните принадлежности за орбиталната част на задачата, оповестява Българска телеграфна агенция.

Целта на задачата е да търси следи от античното магнитно поле на Марс и да изследва химичния състав на неговите скали.

"Засега всичко работи обикновено. Продължаваме да следим измененията в положението на апаратурата. Периодично ще организираме такива инспекции, до момента в който наближаваме Марс ", сподели Уанг Чуан, теоретичен шеф на задачата.

Инженерите тестват по-специално магнитометъра, спектрометъра и камерите, конфигурирани на галактическия уред "Тянвън-1 ", който ще работи в орбита на Марс, като ще бъде и междупланетна информационна система, откакто роувърът кацне на повърхността на планетата.

"Тянвън-1 " беше изстрелян на 23 юли. След към седем месеца сондата ще се приближи до Марс със серия от четири маневри. Първата от тях беше осъществена сполучливо при започване на август. Следващата промяна на курса ще бъде направена през септември. Сред научните цели на задачата са проучването на морфологията и геоложките характерности на повърхността на Марс, търсенето на залежи на лед и седиментни скали, проучване на йоносферата, магнитното поле и вътрешната конструкция на планетата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР