Китайската национална петролна корпорация обяви, че са открила находище на

...
Китайската национална петролна корпорация обяви, че са открила находище на
Коментари Харесай

Китай откри огромно находище на шистов нефт

Китайската национална петролна корпорация разгласи, че са разкрила находище на шистов петрол в Ордоското плато с геоложки ресурси от 1 милиард тона, което го прави най-голямото в страната.

От компанията обявиха, че насъбраните потвърдени геоложки запаси са достигнали 1,052 милиарда тона с помощта на пробива в главните технологии. Доказаните запаси от 359 милиона тона бяха открити през 2019 година, 143 милиона тона през 2020 година и още 550 милиона тона през първите пет месеца на тази година, оповестява Радио Китай.

Очаква се до края на 14-ия петгодишен проект (2021 година – 2025 г.) потенциалът от шистов петрол в петролното поле Чанцин да надвиши 5 милиона тона с рандеман от над 3 милиона тона.

Шистовият петрол е сурогат на конвенциалния. В момента страните с най-хубави механически благоприятни условия за извличането му са Съединени американски щати, Русия и Китай.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън даде ясно да се разбере още при започване на мандата си, че възнамерява да предприеме решителни дейности в битката с световното стопляне. Но амбициозният му проект за климата на стойност 2 трилиона $ ще отнеме време и запаси.

 Байдън беше безапелационен, че няма да забрани фракинга (производство на шистов газ), само че има и различен метод, по който може да ограничи производството и излъчванията на изкопаеми горива: посредством спиране на процеса за федерален лизинг на петрол и газ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР