Китайската космическа сонда Чанъе-4 навлезе тази сутрин в планираната орбита

...
Китайската космическа сонда Чанъе-4 навлезе тази сутрин в планираната орбита
Коментари Харесай

Китайската космическа сонда „Чанъе-4” влезе в орбита около Луната

Китайската галактическа сонда " Чанъе-4 " навлезе тази заран в плануваната орбита към Луната, която ще й разреши да кацне на повърхността на естествения сателит на Земята, съобщи държавната китайска телевизия, представена от ДПА.
 
Самото кацане се чака да стане в четвъртък и ще бъде първото, осъществено от изпратен от Земята уред, на противоположната страна на Луната.
   
Според държавни медии сондата, изстреляна на 7 декември, ще кацне в кратера Айткен, наречен през 1970 година на американския астронавт Робърт Грант Айткен. Сондата " Чанъе-4 " носи семена за опит по обработване на зеленчуци в затворена среда на лунната повърхнина. Тя е съоръжена и с панорамна камера и измервателни уреди.
 
На противоположната страна на Луната в никакъв случай не са били осъществявани кацания. Съединени американски щати изпратиха 12 астронавти в 4 експедиции с корабите " Аполо " там в интервала 1969-1972 година и всички те кацаха на забележимата страна на земния сателит. Същото направиха и руската безпилотна сонда " Луна-24 " през 1976 година и първата китайска сонда " Чанъе-3 " през 2013 година, напомня ДПА.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР