Китайската коронавирусна ваксина успешно се тества върху маймуни, съобщава ТАСС.

...
Китайската коронавирусна ваксина успешно се тества върху маймуни, съобщава ТАСС.
Коментари Харесай

Китайската коронавирусна ваксина се тества успешно върху маймуни

Китайската коронавирусна ваксина сполучливо се тества върху маймуни , оповестява ТАСС. Изпитването върху хора, както се надяват разработчиците, ще стартира в напълно близко бъдеще, прецизира онлайн изданието. Лекари от Китай организираха първите си инактивирани изпитвания за ваксина против ковид върху мишки, плъхове и маймуни. Учените сполучливо " принудили " организма на всички пробни животни да създава антитела, които могат да обезвреждат разнообразни варианти на SARS-CoV-2.
Те са разгласили предварителни резултати от своите опити в електронната научна библиотека bioRxiv. През последните месеци учени от доста страни по света оповестиха началото на тествания на разнообразни типове ваксини против новия вид ковид. Разработчиците тестват някои от тях в опити върху животни, а други - върху хора. Първите резултати от тестванията, както чакат учените, ще станат известни едвам след към година и половина, в случай че методиката за тестване на имунизациите не се промени. Много от тези медикаменти се основават на недоказана технология, която разрешава РНК фрагменти да бъдат въведени в човешките кафези и принудени да създават огромни количества вирусни протеини.
Разработват се типичен инактивирани и рекомбинантни ваксини въз основата на атенюирани вирусни частици и подготвени фрагменти от обвивката на вируса. И в това, и в различен случай, основаването и всеобщото произвеждане на такива медикаменти ще бъде доста мъчно, само че няма гаранция за техния триумф.
Специалисти от китайска фармацевтична компания и техните сътрудници от Китайската академия на науките са създали и тествали ваксина, която се основава на инактивирани вирусни частици. За производството му учените събирали течни проби от белите дробове на пациенти, страдащи от коронавирусна зараза в Китай, Италия, Испания и Англия. Най-стабилният от наличните в тях вируси беше определен от специалистите като " образец " за основаване на ваксина. Първите опити върху плъхове и мишки демонстрират, че животните понасят имунизацията добре и стартират да създават огромен брой антитела,  почти една или 2 седмици след първата инжекция на лекарството. Антителата от кръвта на гризачите обезвреждат всички 10 варианта SARS-CoV-2, изолирани от проби от биофлуиди.
След като реализираха триумф, лекарите тестваха резултата на имунизацията върху маймуни. В този случай учените първо подсигуряват, че животните имат имунен отговор и едвам по-късно, се пробват да ги заразят с нов вид ковид. Както демонстрират тези опити, използването на дребни дози от имунизацията 3 пъти доста понижава тежестта на признаците на болестта, до момента в който удвоеното му количество изцяло пази макаките от зараза. Освен това, както означават учените, заради имунизация при маймуни след нееднократен контакт с вируса не се появи прекомерно деен имунен отговор. Според основателите на имунизацията това ни разрешава да преминем към клинични изпитвания на PiCoVacc на доброволци, които ще стартират в най-близко бъдеще.
Трябва да се добави, че публикацията на учените към момента не е прегледана от самостоятелни специалисти и редактори на научни списания, както се прави нормално в такива случаи. Ето за какво изводите от него и сходни публикации би трябвало да се третират с нараснало внимание, показва осведомителната организация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР