Китайската компания Eve Power планира да построи завод за производство

...
Китайската компания Eve Power планира да построи завод за производство
Коментари Харесай

„Жестока конкуренция“: Китайската Eve Power прави завод за 1 млрд. евро в Унгария

Китайската компания Eve Power възнамерява да построи цех за произвеждане на акумулатори край Дебрецен, в Източна Унгария. Инвестицията ще бъде на стойност 1 милиарда евро, по думите на външния министър Петер Жиярто.

Според него това ще бъде първата европейска фабрика на компанията, ориентирана към облекчаване на търсенето на литиеви акумулатори за електрическите коли на BMW. Самите електрически автомобили ще се създават в близкия индустриален цех, който сега е в развой на създаване.

Eve Power е деветият по величина производител на акумулатори в света. Очакванията са да бъдат открити нови към 1000 работни места. Правителството ще поддържа инвестицията с към 38 млн. лева

„ Ясна държавна цел е да превърнем Унгария в водач в опазването на околната среда. Искаме да създадем Унгария една от страните, които вършат най-вече за запазване на околната среда и избавяне на планетата “, сподели унгарският министър.

Според него търсенето на акумулатори ще се усили десетократно до 2030 година и добави, че

страните, които сполучливо притеглят планове за фабрики за акумулатори, ще получат дълготрайна гаранция за стопански напредък “ и, че има „ жестока конкуренция за такива вложения “.
Картината в Европа
Изследване на немския институт за нововъведения Frauhofer демонстрира, че водачите по произвеждане на акумулатори в Европа са Германия и Унгария. Но до момента в който в Германия една трета от производството е от европейски компании, в Унгария се създават най-много китайски и корейски акумулатори.

Според проучването най-малко в средносрочен проект неевропейските производители на към момента ще преобладават локалното произвеждане. Едва след 2025 година европейските производители на акумулатори ще настигнат неевропейските.

На този декор България остава отвън интереса на огромните интернационалните вложители в акумулатори. Има обаче някои проблясъци, като южноафриканската Solar MD, която разгласи, че открива фабрика за произвеждане на акумулатори в Русе – родният град на един от съоснователите на компанията Калоян Димов.

 Производство на акумулатори в Европа
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР