Китайската икономика нарасна с 4,9% през третото тримесечие спрямо година ...

Китайската икономика нарасна с 4,9% през третото тримесечие спрямо година

Китайската икономика забавя ръста си до едва 4,9%

Китайската стопанска система набъбна с 4,9% през третото тримесечие по отношение на година по-рано, като се забави внезапно по отношение на темповете на напредък от 7,9% от предходното тримесечие, защото дефицитът на електрическа енергия и казусите във веригите на доставки усилиха въздействието от усилията на Пекин да овладее бранша на недвижимите парцели и софтуерния бранш.

Въпреки че доста икономисти чакаха растежът на Китай през годината да се намали през втората половина на 2021 година, частично въз основа на статистическите съпоставения с предходната година, мащабът на забавянето през третото тримесечие по-внезапен от упования. Анкетирани от The Wall Street Journal икономисти чакаха закъснение до под 5,1%.Още по тематиката

По-бавният от предстоящото растеж на брутния вътрешен артикул отразява редица фактори, в това число решаването на политиците да намалят тласъците, признати директно след пандемията предходната година; репресиите против софтуерните фирми, частното обучение и секторите на недвижимите имоти; енергийните затруднения, породени частично от повишилите се цени на въглищата и по-нападателните енергийни цели; и прекъсванията във веригите на доставки, породени от огнища на Covid-19, дефицитът на чипове и затваряне на някои пристанища.

Въпреки забавянето през третото тримесечие икономистите нормално са уверени, че китайската стопанска система ще успее да реализира задачата за годишен растеж на Брутен вътрешен продукт от 6% или повече, която беше избрана през март.

За първите девет месеца на годината китайският Брутен вътрешен продукт се бе увеличил с 9,8% спрямо година по-рано, заяви статистическото бюро.

Фу Линхуей, представител на статистическото бюро, акцентира способността на стопанската система да резервира възстановяването си след пандемията през първите девет месеца на годината, даже и на фона на това, което той дефинира като „ страната, която не престава своите структурни корекции “, имайки поради настояването на управляващите за справяне с дълга и неравенството.

В удостоверение на възходящите опасности за стопанската система Фу сподели, че „ има възходяща неустановеност във външната среда, до момента в който възстановяването на вътрешната стопанска система е несигурно и небалансирано “.

Сега, когато статистическите изкривявания от пандемията са значително в предишното, се чака темпът на напредък на Китай да се върне към своята траектория преди ковид. Преди Китай да стартира да усеща въздействието на пандемията при започване на предходната година стопанската система му се разрастваше с темпове от 6,1% през 2019 година, което е най-бавният ритъм на напредък за цяла година от 1990 година

Китай беше единствената огромна международна стопанска система, която се разрастваше по време на забавянето, провокирано от пандемията през предходната година; стопанската система ѝ се усили с 2,3%. Докато повечето икономисти чакат напредък от 8% или повече за тази година, политиците в Пекин вместо това сложиха релативно скромна целева цена за растеж на Брутен вътрешен продукт за цялата година от 6% или повече за 2021 година, което им дава повече пространство за справяне с дългогодишните казуси в стопанската система. Главният измежду тях са шеметните равнища на дълга, характерно в бранша на недвижимите парцели.

Въпросът в този момент е наистина ли акцията на Пекин за налагане на по-огромна дисциплинираност върху стопанската система, както и възходящите разноски за първични материали и продължаващите изкривявания, свързани с ковид в международната стопанска система, ще коства повече от предстоящото и ще принуди политиците да насочат още веднъж вниманието си към растежа.

Въпреки внезапното закъснение през третото тримесечие до момента политиците в Китай наподобяват релативно спокойни за насрещните ветрове, пред които е изправена стопанската система.

В петък чиновниците на централната банка на Китай предположиха, че няма да прибягнат до относително огромни тласъци за увеличение на темповете на напредък през финалното тримесечие на годината, да вземем за пример посредством заливане на финансовата система с ликвидност или понижаване на базовите лихвени проценти.

Те също по този начин омаловажиха рисковете от дълговата рецесия в Evergrande Group, най-задлъжнялата компания за парцели в страната, чиито казуси раздрусаха маркетите и повдигнаха казуси за цялостното икономическо и финансово положение на Китай.

В отражение на терзанията към маркета на парцели в Китай, който обичайно бе основен мотор на растежа на по-необятната стопанска система, новото строителство, измерено посредством контрактуваната подова повърхност, регистрира спад с 4,5% през първите девет месеца на годината, като се усили от 3,2% спад, записан през срока януари-август, показват други публични данни, оповестени в понеделник.

Доказателствата, че налагането от Пекин на ограничение на заемите на строителните фирми накърнява настроенията на маркета и възпира строителите от пускане на нови планове, могат да се разчетат и в забавянето на растежа на вложенията в недвижими парцели и продажбите на жилища по размер.

Европейските фирми, опериращи в Китай, също страдат от ден на ден от рационализирането на производството поради дефицита на електрическа енергия и последвалото наложително прекъсване на бизнеси. Проблемите евентуално ще се задълбочат с идния зимен отоплителен сезон и ще продължат „ най-малко до март “, предизвести ръководителят на Търговската камара на Европейски съюз в Китай Йорг Вутке, представен от Handelsblatt. „ Ние участваме на маратон, а не на спринт “. Компаниите от Европейски съюз се оплакаха от „ безредни изисквания “. Често те са осведомени в къси периоди, да вземем за пример от предходната вечер или даже час преди началото на нова промяна, че електричеството ще бъде изключено.

Анализаторите са обезпокоени и от рецесията към тежко задлъжнялата китайска група за недвижими парцели Evergrande, която натежава над целия китайски финансов и заможен маркет. В допълнение през тази година държавното управление наложи по-строги разпоредби и не разреши за интернет фирмите и в доста други промишлености, което също влоши бизнес климата.

Други стопански данни, показани в понеделник, бяха смесени. Индустриалното произвеждане, мярка за интензивност в производствения бранш, се е увеличило с 3,1% през септември по отношение на миналата година. През август растежът към момента беше 5,3 %. Индустриалният бранш в Китай беше възпрепятстван от необятно публикуваните в цялата страна прекъсвания на електрозахранването, защото стойностите на въглищата се повишиха, а управляващите се пробваха да реализират по-строги цели за излъчванията на въглерод.

Инвестициите в дълготрайни авоари също не доближиха упованията, като се усилиха със 7,3% през първите три тримесечия на годината, заяви статистическото бюро. Това е закъснение по отношение на темповете на напредък от 8,9%, записани през срока януари-август. Икономистите чакаха вложенията да се усилят със 7,9% за първите девет месеца на годината.

Продажбите на дребно, основен индикатор за вътрешното ползване, набъбнаха с 4,4%, откакто през август се усилиха с 2,5% на годишна база и надминаха растежа от 3,4%, предстоящ от икономистите.

Вътрешното ползване получи удар през лятото, откакто новите талази от нови коронавирусни разновидности накараха управляващите да лимитират движението на хората в някои елементи на страната, което сви потребителското издирване и удари някои браншове, които разчитат на непосредствен контакт с хората.

Основният параметър за безработицата в Китай, изследваната градска безработица, спадна до 4,9% през септември от 5,1% през август, което е 33-месечно дъно.

Източник: investor.bg