Китайската храна е известна навсякъде по света и харесвана от

...
Китайската храна е известна навсякъде по света и харесвана от
Коментари Харесай

Как да си готвим китайско вкъщи + рецепти

Китайската храна е известна на всички места по света и харесвана от съвсем всички. Дали ще бъдат спагети по китайски, или пикантни хапки със свинско и ориз, могат да бъдат приготвени и в домашни условия, което няма да е мъчно. Нека забележим няколко предписания и да разберем по какъв начин да си готвим китайско вкъщи.

Китайският уок да вземем за пример е много прочут апарат за готвене, който е съвършен за пържене посредством непрекъснато безредие, като в него могат да бъдат задушени зеленчуци, ориз и риба за приготвянето на обичайни китайски супи. Автентичният апарат е със заоблена форма на дъното, само че не е комфортен за нашия вид котлони, по тази причина рядко се продава в българските магазини. Може да си вземете уок с плоско дъно, който да е от чугуна или стомана. Добре е да бъде с похлупак за задушаване в него, с изключение на за пържене.

Необходимо е да се снабдите и със шпатула, специфична обаче, която е със заоблени краища, и по този начин с нея може да разбърквате по-лесно ястията в уока. Тъмният соев сос се употребява постоянно в китайската кухня, тъй като с изключение на вкусовите му качества е и здравословен. Също по този начин е добре да знаете, че подправките, които са най-често употребявани са копърът, звездовидния анасон, карамфила, канелата и джинджърът на прахуляк.

Кои са главните правила на китайската кухня?

Уокът би трябвало да се нагрее, след което мазнината се поставя в него и се прибавят и самите артикули. Когато мазнината се нагрее, продуктите се прибавят и запържват за малко време при непрестанно безредие с шпатула. Важно е продуктите да бъдат добавяни на дребни порции, като оптималното е двеста-триста грама.

Китайската храна се сготвя бързо, по тази причина е добре продуктите да бъдат авансово приготвени, измити, подсушени и нарязани. Самият развой на пържене продължава не повече от две-три мин. Зеленчуците биват запечатани и остават хрупкави в своята сърцевина. Това е доста здравословно, тъй като по този начин те съхраняват своите витамини и хранителни стойности.

Мариновано или панирано месо

Месото би трябвало да бъде нарязано напречно на влакната преди да се сготви, след което се маринова в соев сос, захар и алкохол като оризово вино, изсъхнало бяло вино или шери. Също по този начин може да бъде оваляно в панировка от белтък и брашно или нишесте.

Зеленчуците – нарязани на дребно и в красива форма

Добре е зеленчуците да се нарежат на ситно и в красиви форми, след което да се пържат по отношение на твърдостта им, като се стартира от моркови, цвекло, картофи и така нататък Гъбите шийтаке са доста вкусни за китайско и се намират изсушени и пресни. Обикновено китайския сос е солен и не е нужно да се осолява в допълнение ястието.

Ориз с месо и зеленчуци

Месото би трябвало да бъде нарязано на кубчета и се маринова в примес от мрачен соев сос, захар и оризов оцет за трийсетина минути. След това се нарязват зеленчуците на дребно като се включат лук, чесън, праз, зеле. Уока се нагрява авансово на котлона, след което се поставя супена лъжица олио, след това  се прибавя и месото, като се запържва за петнайсет минути от двете страни, изважда се и се прецежда в гевгир. После месото се връща в уока и се поставя чаша вода и месото се връща на котлона и оставя да къкри до неговото омекване.

Преди да сложите зеленчуците, се запържват и две яйца в уока. После се запържва чесън и лук за тридесет секунди, след което се прибавят останалите нарязани зеленчуци. Готвят се за две-три минути, като се разбъркват със шпатула до момента в който се запържат изцяло. Прибавя се ориз и след няколко секунди ястието се подправя и е готово.

Ориз по китайски

За това се употребява ориз басмати. Преди варене самия ориз би трябвало да се постави в гевгир под течаща вода и да се отцеди. Самото му варене се случва на ниска температура на котлона при непрестанно безредие. В мощно загрята лой в уока се прибавят две разбъркани яйца и се запържват за няколко секунди.

След което се запържват и нарязаните зеленчуци на ситно по желание при непрестанно безредие за две-три минути. После се прибавя добре отцедения ориз и всичко се бърка още минута. Овкусява се със соев сос и сусамово олио най-после. После се смъква от котлона и сервира.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР