Китайската армия изпрати изтребители да следят и да отправят предупреждение

...
Китайската армия изпрати изтребители да следят и да отправят предупреждение
Коментари Харесай

Китай вдигна изтребители заради американски самолет в Тайванския проток

Китайската войска изпрати изтребители да наблюдават и да насочат предизвестие към патрулен самолет на военноморските сили на Съединени американски щати, прелетял над сензитивния Тайвански пролив, оповестява " Ройтерс ".

Мисията идва седмици преди изборите в Тайван.

Китай има териториални искания по отношение на демократично управлявания Тайван и твърди, че има пълномощия над пролива. Тайван и Съединените щати оспорват това, наблягайки, че Тайванският пролив е интернационален воден път.

7-ми флот на Военноморски сили на Съединени американски щати заяви, че морският патрулен аероплан P-8A Poseidon, който се употребява и за задачи против подводници, е прелетял над пролива в интернационалното въздушно пространство.

" Транзитното прекосяване на самолета през Тайванския пролив показва уговорката на Съединените щати към свободен и отворен Индо-Тихоокеански район. Военнослужещите на Съединени американски щати правят полети, плавания и оперират на всички места, където интернационалното право разрешава ", се показва в изказването.

Китайската войска дефинира полета като " обществен звук " и прибавиха, че са изпратили изтребители да следят и насочат предизвестие към американския аероплан и  " да се оправят с него в сходство със закона и наредбите ".

" Войските на театъра са постоянно в повишена подготвеност и ще пазят уверено националния суверенитет и сигурност, както и районния мир и непоклатимост ", акцентират от командването на Източния спектакъл на Народната освободителна войска.

Министерството на защитата на Тайван заяви, че неговите сили са следили самолета на Съединени американски щати, до момента в който е прелитал на юг през пролива, и дефинираха обстановката като " естествена ".

През октомври - последният път, когато военноморските сили на Съединени американски щати оповестиха, че Poseidon е прелетял през пролива, Китай уточни, че е изпратил изтребители, с цел да следят и предупредят самолета.

Тайван се приготвя за президентски и парламентарни избори на 13 януари, които Пекин показа като избор сред война и мир.

Китай ускори военната си активност около острова през последните четири години, в това число като организира два кръга от огромни военни игри през последната година и половина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР