Китай започна да строи първата си военно-тренировъчна база в провинция

...
Китай започна да строи първата си военно-тренировъчна база в провинция
Коментари Харесай

Китай с първа военно-тренировъчна база в Афганистан

Китай стартира да строи първата си военно-тренировъчна база в провинция Бадахшан в Североизточен Афганистан в границите на засилващото се съдействие с Кабул в битката с тероризма. Това написа вестник " Саут Чайна морнинг пост ", представен от ТАСС. Изданието се базира на свои източници.

" Строежът въз основата стартира. Китай ще трансферира там минимум един батальон с въоръжение и съоръжение за образователна подготовка на афганистанските си сътрудници ", декларира пред изданието единият от източниците, оповестява Българска телеграфна агенция.

Базата ще бъде ситуирана във Ваханския кулоар, който съставлява тясна линия в планините, граничеща с три страни: Таджикистан на север, Пакистан на юг и Синцзян-уйгурския самостоятелен регион на Китай на изток. В популации най-вече с мюсюлмани Синцзян работят сепаратистки групировки, свързани с интернационална терористична и ислямистка незаконна активност.

Както отбелязва вестникът, това ще бъде първият случай на военно наличие на Китай на територията на прилежащ Афганистан. Миналата година Пекин разположи първата си военно-логистична база в чужбина в Джибути на източния бряг на Африка. Но към този момент основата на основания там контингент са инженери и строители, заети с инфраструктурата. Базата в Афганистан би трябвало да играе напълно друга стратегическа роля поради близостта си до Синцзян, където през последните години имаше набези на ислямски терористи.

По мнение на наблюдаващи военният лагер се основава и финансира от Пекин, с цел да предотврати навлизане в Китай на бойци от уйгурите и други екстремисти, минали подготовка и получили опит във воденето на бойни дейности в редиците на терористичната формация " Ислямска страна ". Наред с това Китай изхожда от нужда да подсигурява сигурността по трансграничните търговско-транспортни коридори на плана " Един пояс, веднъж ".

Китайското министерство на защитата до момента не е потвърждавало публично проекти да бъде основана китайска база в Афганистан.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР