Китай заплашва да започне нов етап от търговската война със

Китай заплашва да започне нов етап от търговската война със ...

Редките метали са шансът на Китай да спечели търговската война


Китай заплашва да започне нов етап от търговската война със САЩ като прекъсне доставките си на редки метали за американската технологична и отбранителна промишленост.

В редица статии на китайския англоезичния китайски официоз Global Тimes САЩ ще усетят липсата на редки метали, което се очертава като своеобразен коз в ръцете на Пекин, пише Forbes.

„Без надеждни местни доставки, САЩ са принудени да разчитат на Китай, който снабдява индустрии със стратегическа значимост“, посочва Ху Уейдзя, един от авторите на Global Тimes. „Редките метали са жизненоважни за много съвременни технологии и за широк спектър оръжейни системи, използвани от американската армия, но Китай контролира по-голяма част от световните доставки“, добавя Уейдзя.Още по тематаТръмп: Докато аз съм на власт, Китай няма да бъде най-голямата суперсила в светаТърговията е само началото на конфликта между САЩ и Китай

Според автора ще са необходими много години, за да успеят САЩ да възстановят своята индустрия за добив на редки метали и да увеличи вътрешното си снабдяване, с което да ограничи своята зависимост от китайския внос.

Това е дълго време, достатъчно дълго, за да може Китай да спечели търговската война срещу САЩ, през което време монополът на азиатската страна върху добива на редки метални и други изкопаеми суровини ще помогне на Пекин да контролира жизненоважна част от технологичния американски сектор, пише още Уейдзя.

Тед Бауман, старши анализатор и икономист в Banyan Hill Publishing, е съгласен с това твърдение.

„Ако китайците въведат забрана за износ и успеят да се измъкнат за шест месеца от американските мита, това ще принуди Тръмп да отстъпи“, посочва той.

Все пак Бауман смята, че това не е много добра идея, която Китай може да следва, тъй като азиатската страна „ще бъде разглеждана от останалия свят като ненадежден търговски партньор за тези жизненоважни метали, което ще доведе до бързото развитие на алтернативни ресурси“.

В същото време САЩ могат да започнат проучване на нови доставки от други страни.

„Друг потенциален ефект ще принуди САЩ да потърсят или създадат нов източник на тези минерали“, споделя Джордан Ауойе от Awoye Capital.

Според него подобно действие ще даде възможност за развиващите се икономики и пазари като Виетнам и Мексико да запълнят появилата се празнина в доставките. Въпреки това по-късно американският президент Доналд Тръмп атакува и на този фронт, като заплаши именно южната си съседка с мита върху целия внос, ако не бъде ограничена миграцията.

Според Йохан Гот, директор в областта на потребителската и търговската практика към A.T. Kearney, търговската война може да излезе извън рамките на редките минерали, достигайки до корпорациите, които правят бизнес и от двете страни.

„В миналото Китай се целеше в отделни компании, за да притисне правителствата на въпросните страни“, споделя Гот, добавяйки: „В случая със САЩ, Китай е изиграл своите карти с голямо ограничение, тъй като вижда опасността от ескалиращия конфликт. САЩ също притежават огромен арсенал от инструменти, надвишаващи митата, както показаха неотдавнашните санкции срещу корпоративни цели“.

Макар все още да не е ясно дали Китай ще осъществи заплахата си да добави редките метали към своя арсенал в борбата срещу САЩ, едно нещо е сигурно – бизнес рисковете за компаниите, занимаващи се с търговия и от двете страни, ще се повишават, докато трае търговската война.

Източник: investor.bg