Китай взе решение да затегне правилата на финансовата си индустрия,

...
Китай взе решение да затегне правилата на финансовата си индустрия,
Коментари Харесай

Китай затяга правилата на фондовия пазар заради масови разпродажби

Китай взе решение да затегне разпоредбите на финансовата си промишленост , до момента в който държавното управление се пробва да спре задълбочаващите се разпродажби във втората по величина стопанска система в света, заяви „ BBC “.

Китайски и хонконгски акции на стойност близо 6 трлн. $ са били разпродадени от последния връх в цената им, доближат преди 3 години насам. Китайската комисия за контролиране на скъпите бумаги разгласи, че ограниченията ще основат „ по-справедлив пазарен ред “. Съгласно новите разпореждания, считано от през днешния ден, ще бъдат въведени ограничавания за по този начин наречените „ къси продажби “ . За къси продажби се касае, когато търговецът залага, че цената на дадена акция или различен актив ще се намали. Търгуващото лице заема актива и го продава неотложно за да го закупи назад по-късно на по-ниска цена и да се облагодетелства от разликата.

Защитниците на късите продажби настояват, че те могат да играят значима роля на финансовите пазари, като оказват помощ да се откри същинската стойност на даден актив. Някои критици обаче считат, че късите продажби са безмилостна комерсиална тактика , която подкопава фирмите.

Последното изказване на регулаторния орган беше отправено, откакто поредност от неофициални ограничения , въведени от него през последната година, не способстваха за подсилване на финансовите пазари. Регулаторът разгласи, че след „ цялостното прекратяване на заемането на лимитирани акции “ , което влиза в действие от през днешния ден, от 18 март нататък ще бъдат въведени спомагателни ограничавания върху търговията с скъпи бумаги .

Миналата седмица министър председателят на страната Ли Цян изиска от управляващите да подхващат „ по-решителни “ ограничения за стабилизиране на цените на акциите . Според специалисти всеобщото разпродаване в границите на китайския фондов пазар е разгара си, защото някои вложители се притесняват , че стопанската система на страната може да се сблъска с дълъг интервал на муден стопански напредък. Централно място в икономическите проблеми на Китай понастоящем заема пазарът на недвижими парцели . В продължение на две десетилетия секторът процъфтяваше и съставляваше една трета от цялото благосъстояние на страната, само че когато през 2020 година държавното управление вкара ограничавания за размера на заемите, които строителните бизнесмени можеха да вземат, те задлъжняха с милиарди, които не можеха да изплатят бързо.

Проблемите в бранша на недвижимите парцели разкриха и проблемите на по този начин наречените „ сенчести банки “ в страната, които са отпуснали милиарди долари на строителните бизнесмени. Тези банки работят по метод, доста подобен с този на обичайните банки, само че не подлежат на същите регулации . През ноември китайските управляващи започнаха следствие по „ съмнения за противозаконни дейности “ , осъществени в една от най-големите такива банки в страната – „ Zhongzhi Enterprise Group “, която по-късно подаде молба за оповестяване на неплатежоспособност.

Съществуват и редица признаци , че в миналото процъфтяващата китайска стопанска система внезапно забавя активността си. По публични данни през 2023 година стопанската система се е разраснала с повече от 5%. Макар че това е по-силен напредък от доста други огромни стопански системи в международен мащаб, той е доста по-нисък от този, който Китай регистрираше в годините преди пандемията. В същото време износът на страната, който има главен принос за нейния стопански напредък, е намалял през миналата година, a безработицата измежду младежите e достигнала рекордно високи стойности.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР