Китай твърди, че провежда учения около Тайван за „борба с арогантността на сепаратистите“

...
Китай заяви, че неотдавнашната му военна дейност около самоуправляващия се
Коментари Харесай

Китай заяви, че неотдавнашната му военна дейност около самоуправляващия се остров Тайван е имала за цел „борба с арогантността“ на предполагаеми сепаратисти.

Пекин твърди, че демократичният остров, който се намира на около 160 километра (100 мили) от източното крайбрежие на Китай, е негов и не изключва използването на сила за постигане на целите си.< /p>

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента В Тайванския пролив напрежението оставя Кинмен с купища боклукТайван казва, че засилените военни учения на Китай са „ненормални“, рискува инцидент History Illustrated: Битката за Тайван е всичко друго, но не и играТайван призовава Китай да спре „продължителния военен тормоз“край на списъка

В него се твърди, че президентът Цай Инг-вен и нейната Демократическа прогресивна партия (DPP) са „сепаратисти“ и се стремят да изолират острова в международен план, откакто беше избрана за първи път през 2016 г., увеличавайки големи мащабни учения след срещите й с видни американски политици Нанси Пелоси и Кевин Маккарти.

През последните седмици Тайван засече почти ежедневна дейност на китайската армия, включително бойни самолети, дронове, военни кораби и самолетоносача Shandong. Освен това е имало сухопътни учения в най-близката до острова част от източното крайбрежие на Китай, според Тайпе.

Попитана на редовен брифинг за новини в Пекин за китайските учения, говорителят на службата по въпросите на Тайван Жу Фенглиан каза, че Китайската народна освободителна армия е провела „серия“ от учения.

„Целта е да се борим решително с арогантността на сепаратистките сили за независимост на Тайван и техните действия за търсене на независимост“, каза Джу.

„Провокацията на независимостта на Тайван продължава цял ден и действията на Народната освободителна армия за защита на националния суверенитет и териториалната цялост продължават винаги“, добави тя.

Китайската армия не е изрично споменала или коментирала ученията.

Правителството на Тайван твърди, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си и многократно предлага преговори с Китай, които Пекин отхвърля.

В сряда министерството на отбраната на Тайван съобщи за повече китайска военна активност, като каза, че през предходните 24 часа е открило и реагирало на 16 китайски самолета, навлезли в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на острова.

От тях 12 пресякоха средната линия на Тайванския пролив, който беше служил като неофициална бариера между двете страни, докато Китай започна редовно да го пресича през август миналата година.

В четвъртък Тайван трябва да пусне на вода първата от осемте местни подводници като част от плановете си за укрепване на отбраната срещу Китай.

Запитан за подводниците, Джу заяви, че усилията на ДПП да „търси независимост със сила“ само биха изострили напрежението и „тласнали тайванския народ в опасна ситуация“.

Тайван заяви, че трябва да модернизира армията си, за да се защити по-добре от нападение от страна на Пекин.

Новите подводници ще подмладят флота, който в момента се състои от два кораба от епохата на Втората световна война и две произведени в Холандия подводници, построени през 80-те години.

Министерството на отбраната на Тайван миналата седмица предприе необичайната стъпка, като обяви, че наблюдава китайските учения в провинция Фудзиен, срещу Тайван.

Източник: Ал Джазира, Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР