Китай трябва да играе роля в настояването за справедлив мир

...
Китай трябва да играе роля в настояването за справедлив мир
Коментари Харесай

ЕК: Действията на Китай по войната в Украйна ще са определящи за отношенията с ЕС

Китай би трябвало да играе роля в настояването за " обективен мир в Украйна " и ролята му в спора ще бъде жизненоважна за оформянето на връзките с Европейския съюз, съобщи през днешния ден председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представена от Ройтерс и БНР.

Като непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Китай имаше отговорността да играе градивна роля в постигането на мир, учреден на териториалната целокупност на Украйна и изтеглянето на нахлуващите съветски сили.

" Всеки кротичък проект, който на процедура би консолидирал съветските анексии, просто не е жизнерадостен проект. Трябва да бъдем откровени по този въпрос. " - уточни Фон дер Лайен в тирада в Брюксел, в навечерието на пътуването си до Пекин.

" Как Китай ще продължи да взаимодейства с войната на Путин ще бъде определящ фактор за бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Китай ", акцентира тя.

Урсула фон дер Лайен също по този начин означи, че " ясната цел на Китайската комунистическа партия е систематична смяна на интернационалния ред с Китай в центъра ". Тя сподели, че Пекин показва различна визия за международния ред, " където сигурността и стопанската система имат преимущество пред политическите и гражданските права ".

Шефът на Европейска комисия настоя, че " нито е жизнеспособно, нито е в полза на Европа да се отдели от Китай “ и че двете страни вместо това би трябвало да се съсредоточат върху " намаляването на риска " и да работят дружно продуктивно. Тя сподели, че скоро ще пътува до Пекин с френския президент Еманюел Макрон за " отворен и прям продан ", до момента в който Европейски Съюз се стреми " да балансира тези връзки въз основата на бистрота, предвидимост и взаимност ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР