Китай ще задмине Съединените американски щати като най-голямата икономика в

...
Китай ще задмине Съединените американски щати като най-голямата икономика в
Коментари Харесай

Американското разузнаване с мрачни прогнози за бъдещето

Китай ще задмине Съединените американски щати като най-голямата стопанска система в света и ще продължи напред по пътя към възобновяване на ролята си на световна мощ през идващите две десетилетия. Това е едно от заключенията, до което стига от Съветът на американското национално разузнаване (NIC) в своя отчет „ Глобални трендове 2040 “, представен от Би Би Си и Нюзуик.

Докладът е направен от топ висши представители на разследващите служби на Съединени американски щати, като той се издава на всеки четири години от 1997 година насам. В седмото издание на отчета американското разузнаване обръща особено внимание и на заболяванията, обществените неравенства, климатичните проблеми и военните спор в разнообразни точки на света.

„ Глобални трендове 2040 “ не е прелестно четиво, в случай че сте политически водач или интернационален посланик, нито пък в случай че сте човек, който се кани да стане подобен през идните години “, разясняват от Би Би Си.

Опитът на Съвета на американското национално разузнаване си да разбере какви могат да бъдат връзките сред другите страни, а и тези на хората вътре в тях, сочи огромна неустановеност и неустойчивост през идващите години. Докладът се концентрира преди всичко върху основните фактори, стимулиращи смяната в света през днешния ден.

Един от тези фактори е политическата неустойчивост. „ В много страни хората са песимисти за бъдещето и стават все по-недоверчиви към водачите и институциите, които виждат като негодни или нежелаещи да се оправят с разрушителните стопански, софтуерни и демографски трендове “, се предизвестява в отчета.

Уязвими демокрации

Според документа хората гравитират към групи от съидейници и насочат все по-големи и разнородни претенции към своите държавни управления в миг, в който те имат все по-малки благоприятни условия да отговорят на същите стремежи.

„ Разминаването сред качествата на държавните управления и упованията на обществеността евентуално ще се разшири и ще докара до още по-голяма политическа неустойчивост, в това число възходяща поляризация и популизъм в границите на политическите системи, нови талази на активизъм и протестни придвижвания, а в най-крайните случаи – принуждение, вътрешен спор и даже държавен разпад “, означават в отчета.

Неспособността да бъде отговорено на упованията, подсилвани от обществените медии и технологии, може да се трансформира в риск за демокрацията.

„ Гледайки към бъдещето, доста демокрации евентуално ще бъдат уязвими на по-нататъшна ерозия и даже колапс “, предизвестява отчета, като прибавя, че тази наклонност ще засегне и властническите режими.

Пандемията представлява мащабно световно разстройване

Според отчета пандемията е „ най-значителното единично световно разстройване от Втората международна война насам “, като тя подхранва раздялите, форсира съществуващите промени и слага под въпрос актуалните разбирания, в това число за това по какъв начин едно държавно управление може да се оправя с сходни проблеми.

Последният отчет за международните трендове на Съвета на американското национално разузнаване от 2017 година включваше точно подобен сюжети. В него се говореше за евентуалното влияние на „ световна пандемия през 2023 година “, при която трагично се лимитира международното пътешестване, с цел да бъде прекъснато нейното разпространяване.

Авторите на отчета признават, че не са очаквали пандемията от COVID-19, която по-думите им е раздрусала разбиранията за резистентност и пригодливост и е основала нови неясноти към стопанската система, ръководството на страните, геополитиката и технологиите.

Климатичните промени, демографските трендове и технологиите също ще играят основна роля в измененията на международно равнище, като те ще бъдат от изгода за тези, които най-бързо се приспособяват към тях.

Геополитическо състезание

На интернационално равнище, анализаторите чакат през идващите две десетилетия интензитетът на съревнованието за световно въздействие да доближи най-високото си равнище от Студената война насам на фона на продължаващото намаляване на „ остарелия международен ред “, както и на институции като Организация на обединените нации.

Неправителствените организации,  в това число религиозни групи и софтуерни колоси, също може да имат способността да построяват мрежи, които да се конкурират с страните и даже да заобикалят техните правила.

От NIC предвиждат, че  джихадисткия тероризъм ще продължи да бъде проблем, само че те предизвестяват за възобновление на крайнодесните и крайнолевите екстремистки организации, които разпалват пристрастеностите по тематики като расизъм и екология, както и на база антиправителствени настройки, в Европа, Латинска Америка и Северна Америка.

„ Тези групи може да употребяват изкуствен интелект, с цел да станат по-опасни, или технологии за добавена действителност за основаването на „ виртуални лагери за образование на терористи “, означават в отчета.

В основата на другите сюжети, показани от Съвета на американското национално разузнаване, стои съревнованието сред Съединени американски щати и Китай – било то дали едната мощ ще стане по-успешна или двете ще се състезават на равни начала в разграничен на обособени групи свят.

„ САЩ„ дружно с дългогодишните си съдружници, и Китай ще имат най-голямо въздействие върху световните динамичности, подкрепяйки разнообразни визии за интернационалните системи на ръководство, които отразяват техните ползи и идеологии “, показват от Съвета на американското национално разузнаване.

Прогнозите са че съревнованието сред двете велики сили „ ще засегне множеството сфери на интерес, обтягайки и в някои случаи реформирайки съществуващи съюзи и интернационалните организации, върху които се крепи международния ред от години “.

Сред най-значимите промени в световни ред е пренасочването на центъра на икономическия баланс от Запад на Изток, като азиатските страни печелят все по-силни позиции.

Докладът предвижда, че Китай ще се изкачи до върха на икономическата пирамида, увеличавайки каузи си в международната стопанска система от 17,9% през 2020 година до 22,8% през 2040. Делът на Съединени американски щати, въпреки това, ще се свие от 24% до 20,8% за същия интервал.

Точният миг, в който Китай ще изпревари Съединени американски щати като страната с максимален БВП продължава да е обект на диспути измежду специалистите, като от основаната във Англия  консултантска група Centre for Economics and Business Research и японската  Nomura Holdings означават, че поради пандемията от COVID-19 датата на размяната на позициите на двете най-големи стопански системи към този момент е по-близо, като упованията са това да се случи през 2028 година или по-рано.

Икономиката е единствено една от сферите, в които двете страни се борят за владичество. Друга област е тази на бъдещите военни качества.

Съединени американски щати са несъмнено най-голямата военна мощ в света с към 800 бази по цялата планета, от които към 280 са единствено в Азиатско-тихоокеанския район. Китайския президент Си Дзинпин обаче дава от ден на ден внимание на модернизирането и разширението на качествата на китайската войска по метод, който да подсигурява ползите на Пекин.

„ Китай евентуално ще употребява софтуерния си прогрес, с цел да разполага военни сили в Източна Азия и в други райони, въпреки че страната избира лимитирани задачи, най-много под формата на военноморски бази, вместо огромни разположения на войски “, се споделя в отчета.

Доклада от 2004 година предвижда появяването на Халифат в Близкия изток – прогноза, която не се оправда на 100% само че откри свое отражение в основаването на Ислямска страна. Същият отчет, в който имаше прогноза и за 2020 година, обаче не съумя да улови мащаба на съревнованието сред Съединени американски щати и Китай, на което сме очевидци през днешния ден.

По-силни демокрации или свят без посока

Съвета на американското национално разузнаване показва няколко оптимистични сюжета за 2040 година, единият от които е наименуван „ подем на демокрациите “.

В него Съединени американски щати и съдружниците на страната употребяват технологиите и икономическия напредък за превъзмогване на локалните и интернационалните провокации, до момента в който репресиите в Китай и Русия задушват нововъведенията и вършат демокрацията по-привлекателна за масите.

Има обаче и по-мрачни прогнози.

Сценарият „ Свят без посока “ обрисува пазарни стопански системи, които в никакъв случай не се възвръщат от пандемията от COVID-19, извънредно разединени страни и интернационална система, която е „ безредна и нестабилна “, защото интернационалните правила и институции са пренебрегнати от страни, корпорации и други групи.

Трети сюжети комбинира скептицизма с оптимизъм. Той е наименуван „ Трагедия и готовност “, като при него се приказва за световна злополука през 30-те години на 21 век поради климатични промени, всеобщ апетит и вълнения и протести. Вместо обаче да докара до съдбовен колапс, тази злополука провокира основаването на нова световна коалиция, водена частично от обществени придвижвания, която адресира проблемите.

Разбира се, изцяло допустимо е нито един от тези сюжети да се реализира, като има огромна възможност да се появи нещо изцяло друго. Целта на отчета, споделят неговите създатели, е хората да бъдат готови за разнообразни евентуални бъдеща, даже и някои от тях да не наподобяват изключително розово.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР