Китай разкрива „специални“ мерки за подобряване на достъпа на Тайван до крайбрежния Фуджиан

...
Китай ще предприеме редица специални“ политически мерки за подобряване на
Коментари Харесай

Китай ще предприеме редица „специални“ политически мерки за подобряване на достъпа на тайванските предприятия до провинция Фуджиан в цялата страна Тайванският пролив, обяви китайският държавен орган по планиране, в рамките на дългосрочен план за интегрирано развитие на пролива.

Китай ще задълбочи интегрираното развитие на китайския град Ксиамен и контролираните от Тайван острови Кинмен, включително ускоряването на газовите, електрическите и транспортните връзки между двете, каза Конг Лианг, заместник-председател на Националната комисия за развитие и реформи, в четвъртък.

Стъпките са част от план, обявен от Китай във вторник за превръщане на крайбрежната провинция Фудзиен в зона за интегрирано развитие с Тайван, който Китай твърди, че е част от неговата територия.

Тайван категорично отхвърля претенциите на Китай за суверенитет.

Китай отдавна предлага на Тайван избор между два пътя – мир и просперитет или война и упадък. Китайските военновъздушни сили навлязоха отново в зоната на противовъздушната отбрана на Тайван в четвъртък, което според демократично управлявания остров представлява редовен тормоз.

Китай подкрепя идеята да се позволи на Кинмен, разположен в непосредствена близост до Ксиамен, въпреки че е контролиран от Тайван през пролива, достъп до новото летище на Ксиамен, каза Конг на пресконференция.

Той добави, че Пекин също така подкрепя новото енергийно сътрудничество между Тайван, който смята за китайска провинция, и Нинде, град Фудзиен на север от Ксиамен.

Отварянето на зона за експериментално развитие в Пингтан, най-близката точка на Китай до главния тайвански остров през пролива, ще бъде ускорено, добави Конг.

Китай също има за цел да построи високоскоростна железопътна линия през пролива „в най-ранна дата“, каза той.

Акциите на някои компании от Фудзиен се повишиха в четвъртък на фона на относително стабилен по-широк пазар.

Strait Innovation Internet и Zhongfu Straits Pingtan Development Co, и двете базирани в Пингтан, се повишиха съответно с 8% и 5%.

Източник: Reuters
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР