Китай ще подкрепи цялостно резследване на глобалните мерки за борба

...
Китай ще подкрепи цялостно резследване на глобалните мерки за борба
Коментари Харесай

Си Дзинпин: Китай ще подкрепи разследване за пандемията след овладяването ѝ

Китай ще поддържа изцяло резследване на световните ограничения за битка с ковид откакто той бъде овладян. Това съобщи водачът на Китай Си Дзинпин пред международната здравна асамблея, представен от AFP.
Си Дзинпин сподели по време на виртуалната среща, че Китай " постоянно е бил отворен, транспарантен и виновен ", що се отнася до шерване на информация за вируса навреме.
" В момента главната задача е взаимната битка с вируса по целия свят ", разяснява от своя страна формалният представител на Външното министерство на Китай Жао Лицян.
" Голям брой страни считат, че пандемията към момента не е завършила. Най-важната задача сега е съдействието и взаимната битка с вируса ", сподели той, отбелязва още ТАСС.
„ Незряло е да се стартира следствие незабавно “, уточни Лицян, „ Китай се надява, че всички страни ще засилят съдействието на научна основа, ще насърчат градивен разговор и ще подобрят световната система на опазване на здравето “, заключи дипломатът.
Както заяви в понеделник изданието The Australian, базирайки се на външния министър на Австралия Марис Пейн, повече от 110 страни поддържаха апела на Австралия за без значение следствие на аргументите и събитията на разпространяването на ковид по света. Първоначално предлагането на Канбера беше подкрепено от основни страни по света, в това число Русия, Англия, Индия, Индонезия, Канада, Нова Зеландия, Япония и всички 27 страни членки на Европейски Съюз. По-късно редица африкански страни се причислиха към апела, след което общият брой страни, подкрепящи следствието, доближи 116, написа още организация " Фокус ".
Очаква се съответното решение на страните да бъде отразено в резолюцията на 73-ата международна здравна асамблея, която към този момент стартира. Проектът на резолюция, по-специално, съдържа условие „ в най-близко бъдеще да стартира поетапен развой на безпристрастна, самостоятелна и цялостна оценка “ на интернационалните ограничения за битка с пандемията и дейностите на Световната здравна организация (СЗО) в тази обстановка.
Световна здравна асамблея се организира във формат на видеоконференции. Министри от 194 страни членки на организацията и представители на редица интернационалните структури се включват в главния конгрес на СЗО. 
Как стартира асамблеята, четете в този материал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР